NRK Meny
Normal

Frir til pendlerne

Venstres Rita Sletner utelukker samarbeid med Frp, men lover å kjempe for pendlerne i Østfold.

Rita Sletner i Venstre
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Derfor løfter hun frem samferdsel som den viktigste saken de neste fire årene.

– I Østfold er det mange pendlere. Derfor må bli en storsatsing på jernbanen i Østfold. Dette er bra for pendlerene og bra for miljøet, sier Rita Sletner til NRK.

1. kandidaten sier at viktigste er at Venstres velgere ser resultater av sin stemme, men avblåser et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp.

– Venstre ser at forskjellen mellom Venstres politikk og FrPs politikk er så stor at et regjeringssamarbeid er umulig. Den politiske kursen avgjør hvem vi kan samarbeide i regjering med, men vi kan ikke kompromisse alt for mye på f.eks. miljø, kunnskap og velferd i neste periode, mener hun.

Vil ha gjennomslag

Hvilket parti vil du helst samarbeide med på Stortinget?

– Vi ønsker selvsagt å samarbeide fra sak til sak for å få gjennomslag for Venstres politikk. Bondevik-II-regjeringen fikk f.eks. flere miljøsaker vedtatt sammen med SV. Venstre ønsker en regjering med V, H og Krf, i hvert fall ikke partier som ikke tar klimautfordringen på alvor. Festtalenes tid er forbi.

Hvordan stiller du deg til utbygging av dobbeltsporet jernbane gjennom Østfold?

– Det støtter Venstre. I vår forslag til NTP ville vi bygge ut dobbeltsporet på Østfoldbanen raskere, også mellom Oslo og Ski.

Hva mener du om sammenslåing av kommuner?

– Venstre vil ha en velferdsreform der mer helse og omsorg blir utført nærmere der folk bor. Skal vi få til det trenger vi robuste kommuner.
Staten må forplikte seg til å overføre offentlige oppgaver til det nye kommunenivået, sier Sletner.

Bør det åpnes for tvangssammenslåing av kommuner?

– Venstre vil gjennomføre en ny kommunereform på bakgrunn av velferdsreformen som skal gi økte ressurser til kommunene. Stortinget fastsetter et måltall for hvor mange kommuner reformen skal resultere i, men kommunene skal selv bestemme de nye kommunegrensene.

- Motor for fylket

Hvordan ønsker du at Moss Lufthavn Rygge skal utvikle seg iframtiden?

– Venstre ser på Moss Lufthavn Rygge som en motor for hele fylket, både for næringslivet og innbyggerne. Den må bli en tydelig del av fylkets strategi for næringslivet som nå utarbeides. Det er viktig at miljøforholdene blir ivaretatt slik Venstre fikk gjennomslag for da den sivile lufthavnen ble etablert.

Hva har vært viktig for ditt partivalg?

– Det er tre liberale prinsipper som har vært avgjørende for mitt parti valg. Alle har ansvar for hverandre, for miljøet og kommende genrasjoner. Politisk makt skal komme nedenfra og makt skal spres og balanseres.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trapper ned etterslokkingsarbeidet

    Etterslokkingsarbeidet går nå ned til en ren mosseaksjon, sier brannvesenets innsatsleder, Stein Laache. Moss Brannvesen og Sivilforsvaret vil fortsette etterslokkingsarbeidet på Røysåsen utover kvelden, og det vil også være mannskap i terrenget for å overvåke i natt. Skogbrannhelikopteret har blitt sendt hjem, men står på beredskap hvis det skulle blusse opp.

  • Kullosforgiftning i Halden

    Tre personer har blitt tatt hånd om av ambulansepersonell etter mulig kullosforgiftning ombord en småbåt i Halden. Politiet melder på twitter at skadeomfanget er ukjent, men at en trolig er mer alvorlig skadd og er kjørt på sykehus.