NRK Meny
Normal

Unge ranere kan få ungdomsstraff

I dag startet rettsaken mot de fire ungdommene som er tiltalt for å ha ranet en bensinstasjon i Sarpsborg sentrum i juli i fjor.

Store politistyrker utenfor ranet bensinstasjon

Store politistyrker kom til bensinstasjonen etter ranet.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Regulært når det gjelder ransforbrytelser så er det vanlig med fengselsstraff, men dette er delvis ungdom under 18 år, det er noe som gjør at de kan få mildere reaksjoner. Med det tenker jeg på ungdomsstraff, samfunnsstraff eller rent betinget, men dette er noe vi vil komme nærmere tilbake til, forteller aktor Nils Vegard.

Tre av de fire tiltalte ungdommene var under 18 år da ugjerningen fant sted.

– Det er satt av tre dager til rettsaken, men jeg tviler på at det er nødvending. Tre av de fire ungdommene har gitt det som heter en uforbeholden tilståelse. Jeg kan ikke forstå at det er nødvendig med så lang tid på en sak som virker rimelig grei og oversiktlig, mener forsvarer for en av de tiltalte, Harald Otterstad.

Ungdomsstraff

– Dette er en spesiell sak, fordi påtalemyndingheten i samarbeid med forsvarerne har sett på en ny reaksjon som heter ungdomsstraff. Han jeg representerer var under 18 år, så det er noe vi ønsker å prøve ut. Jeg tror det er en god og hensiktigsmessig reaksjon for å unngå at unge mennesker havner i fengsel. Her er det ung alder som er avgjørende, sier Otterstad.

Ungdomsstraff er et alternativ til fengsel for unge kriminelle mellom 15 og 18 år.

– Jeg tror det ligger i lufta at retten her vil lande på en slik reaksjon. Det er foretatt en personundersøkelse fra kriminalomsorgen i forkant av rettsaken, som anbefaler ungdomsstraff, forklarer Otterstad.

Tre av fire erkjenner straffeskyld

14.juli i fjor sommer ble bensinstasjonen YX i Sarpsborg sentrum ranet av tre ranere med hjemmelagde masker. Ranerne brukte kjøkkenkniver til å true til seg innholdet i kassa, et beløp på 4500 kroner i kontanter. Tre av de fire tiltalte ungdommene har tilstått forbrytelsen og erkjenner straffeskyld.

Aktor Nils Vegard.

Aktor i rettsaken Nils Vegard.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– En tilståelse vil ha betydelig innvirkning på straffeutmålingen, forteller aktor Vegard.

Den fjerde tiltalte innrømmer ikke straffeskyld, og mener de tre andre kommer med falske anklager mot han.

– Han tilstår ikke og erkjenner ikke å ha hatt noe med denne saken å gjøre, avslutter Vegard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: