NRK Meny
Normal

Bakterie-svin i svenske butikker

Dansk og tysk svinekjøtt som selges i Sverige, inneholder resistente MRSA-bakterier.

Svinekoteletter

TIDSSPØRSMÅL: Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien.

Foto: Colourbox

Det finnes ingen handlingsplan for å håndtere smitte, ifølge svenske veterinærmyndigheter.

Finnes på huden og i slimhinnene

– Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien, og det finnes ingen handlingsplan, sier veterinær og antibiotikansvarlig Björn Bengtsson ved Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA).

I en stikkprøve den svenske avisa Dagens Nyheter har gjort sammen med det svenske veterinærinstituttet, fant de at fire av tjue danske pakker med kjøtt inneholdt MRSA-bakterien, og én av tjue tyske pakker med kjøtt inneholdt bakterien.

MRSA-bakterien er en resistent stafylkokkbakterie som finnes på huden og i slimhinnene, men det er liten sjanse for å bli smittet ved å spise kjøtt.

– Dersom vi får MRSA-bakterien inn i Sverige vil bønder, veterinærer, transportører og deres familier trolig bli regnet som en risikogruppe. Om resistente bakterier finnes overalt rundt oss, øker risikoen for at vi skal påvirkes av dem, ifølge Bengtsson.

– Testes ikke

Sverige importerte rundt 142.000 tonn griseprodukter i 2013. Tre firedeler av kjøttet kommer fra Danmark og Tyskland, og ingenting testes, ifølge Dagens Nyheter.

I både Danmark og Tyskland er bakterien vanlig hos griser. I 2009 var bakterien hos 13 prosent av grisene, i 2012 ble den funnet i 77 prosent av grisene.

I Sverige ble bakterien funnet i svensk kjøtt, og ingen bakterier er funnet i de svenske kjøttet som er testet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinnen i Moss er funnet

    Politiet skriver på Twitter at kvinnen som ble meldt savnet fra sykehuset i Moss nå er funnet.

  • Kvinne savnet i Moss

    Politiet melder at en 78 år gammel kvinne er savnet fra sykehuset i Moss. Kvinnen er cirka 170 centimeter høy, har kort grått hår, briller, mørke bukser og brun boblejakke. Ifølge politiet har hun også dårlig helse.