NRK Meny
Normal

Bakterie-svin i svenske butikker

Dansk og tysk svinekjøtt som selges i Sverige, inneholder resistente MRSA-bakterier.

Svinekoteletter

TIDSSPØRSMÅL: Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien.

Foto: Colourbox

Kilde: NTB/NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Det finnes ingen handlingsplan for å håndtere smitte, ifølge svenske veterinærmyndigheter.

Finnes på huden og i slimhinnene

– Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien, og det finnes ingen handlingsplan, sier veterinær og antibiotikansvarlig Björn Bengtsson ved Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA).

I en stikkprøve den svenske avisa Dagens Nyheter har gjort sammen med det svenske veterinærinstituttet, fant de at fire av tjue danske pakker med kjøtt inneholdt MRSA-bakterien, og én av tjue tyske pakker med kjøtt inneholdt bakterien.

MRSA-bakterien er en resistent stafylkokkbakterie som finnes på huden og i slimhinnene, men det er liten sjanse for å bli smittet ved å spise kjøtt.

– Dersom vi får MRSA-bakterien inn i Sverige vil bønder, veterinærer, transportører og deres familier trolig bli regnet som en risikogruppe. Om resistente bakterier finnes overalt rundt oss, øker risikoen for at vi skal påvirkes av dem, ifølge Bengtsson.

– Testes ikke

Sverige importerte rundt 142.000 tonn griseprodukter i 2013. Tre firedeler av kjøttet kommer fra Danmark og Tyskland, og ingenting testes, ifølge Dagens Nyheter.

I både Danmark og Tyskland er bakterien vanlig hos griser. I 2009 var bakterien hos 13 prosent av grisene, i 2012 ble den funnet i 77 prosent av grisene.

I Sverige ble bakterien funnet i svensk kjøtt, og ingen bakterier er funnet i de svenske kjøttet som er testet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK