Hopp til innhold

Ren sjømat i ytre Oslofjord

Det er trygt å spise sjømat fra ytre Oslofjord. Den inneholder svært lave nivåer av miljøgifter.

Hummerfiske i Hvaler-skjærgården

Det er svært lave nivåer av miljøgifter i ytre Oslofjord - og særlig på Østfold-siden. Her fra Hvaler-skjærgården.

Foto: Petter Grimnes / NRK

En rapport utarbeidet for Statens Forurensningstilsyn viser at sjømat i de ytre delene av Oslofjorden inneholder svært lite miljøgifter som kvikksølv, PCB eller andre stoffer.

Mer kvikksølv i torsk fra indre Oslofjord

Men det står dårligere til nord for Drøbak-sundet, opplyser sjefingeniør Jon L. Fuglestad i SFT.

- Hvis vi ser på kvikksølv i torsk, har vi hatt en økning fra 1980-tallet i indre Oslofjord nord for Drøbak-sundet, mens vi ikke har hatt noen slik økning i ytre Oslofjord, hverken ved overvåkingsstasjonen ved Færder eller på østsiden av fjorden, sier han.

- Mindre gift på østsiden av fjorden

Det er også lavere giftnivåer på østsiden av Oslofjorden enn på vestsiden. Bortsett fra det nasjonale kostholdsrådet om at gravide og ammende ikke bør spise torskelever fra norskekysten som helhet, finnes det ingen andre kostholdsrestriksjoner på sjømat fra Østfold-kysten. Men det gjør det for Vestfold-kysten.

- I Tønsberg- og Sandefjord-området finnes det steder som er omfattet av kostholdsrestriksjoner på grunn av miljøgifter som PCB, mens det på Østfold-siden ikke finnes slike restriksjoner, sier Fuglestad.

- Glomma fører lite miljøgift med seg

Ikke heller Glomma tilfører særlig med miljøgifter til de østre deler av ytre Oslofjord.

- Vi måler miljøgiftinnholdet i Glomma opptil 16 ganger i året, og vi ser ikke at Glomma fører noe særlig med miljøgifter ut i sjøen i Hvaler-området, sier Fuglestad.