Rekordmange oppdrag før høysesongen starter

Redningsskøytene langs hele kysten har hatt rekordmange oppdrag på forsommeren – og det før fellesferien har startet.

Båtbrann i Skjeberg

RS «Kystvekteren» legger ut lenser etter at en båtbrann i Sarpsborg. To personer ble reddet over i en annen fritidsbåt da båten begynte å brenne. Totalt rykket redningsskøytene ut på 22 branner i mai og juni.

Foto: Brannvesenet i Sarpsborg

– Det har vært mot normalt mye å gjøre for redningsskøytene i år. Jeg tror først og fremst at det kommer av det gode været. Det har vært veldig mange båter ute tidlig i år, sier redaksjonssjef Tanja Krangnes i Redningsselskapet til NRK.

I mai og juni fikk 1456 fritidsbåter hjelp av en redningsskøyte, mot 1098 i samme periode i fjor.

Godt over halvparten av oppdragene var hjelp til båter med motorstopp og fremdriftsproblemer. Men også antallet grunnstøtinger og båtbranner har økt.

Horn Rescue hjelper seilbåt

Båtfolk med fremdriftsproblemer har vært den største oppdragsgiveren for Redningsselskapet så langt i år.

Foto: Redningsselskapet

– Mange har nok tatt den første båtturen for året uten å sjekke at båten var klar. Da får man fort trøbbel med motoren og lignende, sier Krangnes.

Allerede i slutten av mars var Oslofjorden full av båtfolk ute på årets første tur. Faktisk så mange at mannskapet på redningsskøyta Horn Rescue på Hvaler ble overrasket.

140 oppdrag på en helg

Siden den gang har sommeren kommet for fullt til Sør- og Østlandet, noe som har ført til ekstra mange båteeiere med behov for hjelp.

Bare den siste helgen i juni måtte Redningsselskapet bistå ved 140 oppdrag. De melder allerede nå om oppdragsrekord, og det før fellesferien har startet.

– Av tidligere erfaring vet vi at kommende helg er en helg med høy aktivitet. Da starter båtferien for alvor, og mange forflytter seg fra Oslofjorden mot svenskekysten eller Sørlandet, sier beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen i Redningsselskapet.

Ronny Jåsund-Pedersen

Beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen forventer en travel båtsommer for Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

Også i Sverige blir nordmenn med båttrøbbel tatt godt vare på. Sjöräddningssällskapet i Strömstad bisto i mai og juni ved 88 hendelser, en økning på rundt 15 oppdrag fra året før.

– Vi hjelper veldig mange nordmenn med problemer. Jeg anslår at rundt 70 prosent av oppdragene våre er knyttet til norske båter, sier stasjonsansvarlig Adam Goll-Rasmussen til NRK.

I Hordaland har redningsskøytene vært på dobbelt så mange oppdrag som i fjor. På Mjøsa og i Østfold, Vestfold og Telemark har det vært 50 prosent flere oppdrag.

I Agder-fylkene var det 42 prosent flere, mens redningsskøytene i Indre Oslofjord hjalp 36 prosent flere fritidsbåter.

Oppdrag for Redningsselskapet i mai/juni

Fylke

Grunnberøringer

Brannslukking

Fremdriftshavari

Slep

Finnmark

0

0

1

1

Troms

2

0

6

8

Nordland

1

0

13

16

Trøndelag

5

1

16

21

Møre og Romsdal

3

0

31

25

Hordaland

5

1

86

83

Sogn og Fjordane

0

0

11

9

Rogaland

5

1

58

54

Agder

23

4

87

34

Telemark, Vestfold og Østfold

57

6

323

224

Buskerud, Akershus og Oslo

22

8

265

186

Hedmark og Oppland

2

1

13

13

Totalt

127

22

910

714

Overraskende kraftig økning

Også forsikringsselskapene merker at båtfolket har vært aktive i år. Gjensidige Forsikring fikk inn 500 meldinger om ulike båtskader i april, mai og juni.

Meldinger om grunnstøtinger og kollisjoner økte med nærmere 80 prosent i forhold til samme periode i fjor, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi hadde nok forventet flere skader på grunn av det fine været de siste månedene, men at økningen er så kraftig, overrasker oss, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til avisen.

I en av grunnstøtingene gikk en cabincruiser på grunn og skadet både motor og skrog. Skadene ble taksert til 800.000 kroner.

Cabincruiser på grunn utenfor Tønsberg

I mai og juni måtte redningsskøytene bistå ved 125 grunnstøtinger, en økning på 68 prosent fra året før.

Foto: Redningsselskapet