NRK Meny
Normal

Rekesvikt i nord, eventyrfiske i Skagerak

Mens det ikke er mulig å få dekket etterspørselen etter reker nordpå, meldes det om et eventyrlig rekefiske i Skagerak.

Ferske reker fra Hvaler

Det mangler ikke på reker på Østfold-kysten.

Foto: Espen Evensen / NRK

På Helgelandskysten har «Nordreker» i Lurøy måttet permittere ansatte på grunn av svikt i tilgangen på reker. Rekefisket på deler av kysten har vært svært dårlig. Fabrikker som leverer til matbutikkene står uten råstoff, og rekefiskerne som selger fra kaia har i perioder lite å tilby kundene sine, melder NRK Nordland.

Forskere har tidligere advart mot at midler som brukes i kampen mot lakselus kan gjøre at krepsedyr mister skallet og dør.

Kvoter begrenser fisket

På Skagerrak-kysten er det ikke mangel på reker, men kvoter som begrenser rekefisket.

– Her er det godt fiske. Det er veldig mye reker i sjøen, men det er regulert av kvotene er satt. Her er det kvotene som begrenser fisket, ene og alene. Båtene har korte dager på sjøen og får mye reker, sier innkjøps- og markedsansvarlig Leif Otto Edvardsen ved Fjordfisk på Hvaler.

Leif Otto Edvardsen

Innkjøps- og markedsansvarlig Leif Otto Edvardsen ved Fjordfisk på Hvaler.

Foto: Kjell-Olav Nordberg/NRK

I fjor ble årskvoten av reker fisket opp så tidlig at rekefiskerne fikk låne litt av årets kvote for at det skulle være reker i butikkene mot slutten av året også. For å unngå at årets kvote blir fisket opp for fort er denne delt opp i ukekvoter.

Ønsker større kvoter

Skagerakfisk er blant dem som har innført ukekvoter. Formann i Skagerakfisk Jan Bredfan, sier det er bedre med små kvoter, enn at man går helt tom.

– Hvis ikke vi hadde regulert det hardt i sommer, ville det vært full stopp i uke 29, sier Bredfan.

Han håper på en økning på 1.000 tonn til neste år, slik at man kan ta opp mer enn man kan nå i år.

– Etter vår oppfatning har forskerne bommet litt på antakelsene, så vi har altfor lite å fiske på, sier Bredfan.

Han får støtte fra daglig leder på Langesund Fisk, Rolf Kristiansen, som gjerne skulle tatt opp mer fisk enn kvotene tillater.

– Hvis båtene kunne fisket hver eneste dag, kunne vi fisket opp ti ganger så mye reker, sier Kristiansen.

Ti tonn sist uke

– Sist mandag, da bortimot alle båtene var på sjøen, fikk vi inn vel fem tonn med kokte reker. Mange av båtene gjorde seg nesten ferdig med ukekvoten på en dag, forteller Edvardsen.

– Hvordan er fisket i år i forhold til i fjor?

– Det er mye bedre fiske i år. Hadde det ikke vært kvoteregulert nå, hadde vi måttet eksportert mye. Da hadde det vært et eventyr.

Det er stort sett god tilgang på reker i Østfold. Det kan skje at det blir litt snaut mot helgene, fordi en del av fiskere gjør seg ferdig med kvoten tidlig i uka.

– Sist uke fikk vi inn ti tonn kokte reker. Det er veldig bra på den tiden her. Uten kvoter ville det vært enda mer, sier Edvardsen.

Han forteller at det er observert mye småyngel, og det er et godt tegn for årene framover.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.