Hopp til innhold

Rekene i Skagerrak skal telles

Skandinavias største forskningsprosjekt på reker starter i slutten av denne måneden.

Rekefisker Øyvind Johansen

Rekefiskerne på Hvaler skal samarbeide med forskere for å kartlegge bestanden i Skagerak.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Med Eu-midler skal rekebestanden i havet mellom Norge, Sverige og Danmark kartlegges, forteller havforsker Halvor Knutsen.

Et samarbeid mellom fiskere og forskere

– Vi vet ikke i dag om det er en eller flere bestander av reker i Skagerrak. Ved hjelp av ny DNA-teknologi kan vi nå få kartlagt dette. Det er vanskelig å lage gode forvaltningsplaner uten denne kartleggingen som vi nå får gjort, sier Knutsen.

Norge, Sverige og Danmark har fått omlag sju millioner norske kroner fra EU i interregionale midler til å kartlegge rekebestanden i Skagerrak. Myndighetene i hvert land gir en tilsvarende sum. Og nå i august starter innsamlingen av reker.

– Fiskerne som sitter med lokalkunnskapen skal samarbeide med forskerne slik at vi får utvekslet informasjon og får lagt til grunn nøyaktige tall i kartleggingen, sier havforsker Knutsen.

Mener bestanden har gått ned

Rekefiskerne i Østfold er positive til den store kartleggingen, og vil bidra. For de siste årene har bestanden gått ned, mener Helge Jørgen Jørgensen, rekefisker i 47 år, fra Hvaler.

– Vi merker at det er veldig lite småreker nå. Før fikk vi mye mere småreker enn hva vi gjør nå, sier Jørgensen.

Om ikke fiskerne får svar på hvorfor bestanden er mindre, kan de vente seg noen svar på om det er en stor bestand eller flere små i Skagerrak, allerede neste sommer.

– DNA-analysene tar vi fra høsten av. Det betyr at vi vil få de første grove resultatene til neste sommer. Men vi må nok kjøre analyser i to år før vi får det komplette bildet, sier havforsker Halvor Knutsen.