SE OGSÅ: |
ALT OM: |
I en undersøkelse gjennomført av Göteborgsposten ble det avdekket at halvparten av rekene som selges i fiskebutikker i Göteborg - var tilsatt syntetisk farge. Og også i Norge er det vanlig å farge rekene.
Forlokkende rosa kan gi astma
Avisen gikk til innkjøp av reker fra åtte forskjellige fiskebutikker i Göteborg, og leverte dem deretter inn til analyse.
Prøvene viste at halvparten av rekene innholdt såkalte azo-fargestoffer.
Fargestoffene tilsettes for gjøre mat mer forlokkende - men kan også framkalle allergi og astma.
Tidligere ulovlig
Fargestoffene som var brukt i rekene (E110 og E124) var lenge ulovlige i Sverige, men i 1999 måtte landet gi etter for EUs krav, og stoffene ble da tillatt.
Ved Mattilsynet i Ytre Østfold opplyses det at reker aldri har blitt testet for fargestoffer ved deres distriktskontor.
- Nei, det har vi aldri gjort her, sier seksjonsleder Liv Døsen.
Hun vet ikke om farging av reker er like utbredt i Norge som i Sverige.
- Men hvis disse fargestoffene E110 og E124 er lovlige i Sverige som følge av EU-krav, kan jeg si med stor sikkerhet at disse fargestoffene er lovlige i Norge også. Vi ligger tett opp til EU-reglene når det gjelder lover for slike stoffer, sier Døsen.
Rekene er blekere på vinteren
I perioden januar till mars er rekene naturlig blekere. Da er det ifølge GP enda vanligere å farge rekene enn i april da avisen gjennomførte undersøkelsen.
Problemet med farging av reker er imidlertid at forbrukeren ikke har sjansen til å velge bort de kjemiske fargestoffene - siden varene ikke er merket.
Norske reker farget i mange år
Hos FjordFisk på Hvaler bekreftes det at rekene blir farget også i Norge.
- Ja, det er helt vanlig. Det tilsettes bittelitt rødfarge i kokevannet, sier daglig leder, Morten Tvete.
Han har aldri hørt om at fargestoffene skal være farlige, men har i dag satt i gang undersøkelser for å være på den sikre siden.
- Da vi ble kjent med at dette var tatt opp som en sak i Sverige, bestemte vi oss for å gjennomføre undersøkelser av hvilke stoffer det er i fargen. Vi kommer også til å merke våre produkter med hva fargestoffene inneholder, sier han.
Rekene farges for å gjøre dem rødere.
- Uten fargestoffene er de faktisk nesten orange, sier Tvete.