NRK Meny
Normal

Skal du reise med andres barn - ta med fullmakt

Politiet frykter at mindreårige tas med ut av landet uten lov. Nå ber politiet de som reiser med andres barn om å ta med fullmakt.

Reiser med barnebarn

Besteforeldrene Ranveig Lie og Didrik McMillan Didriksen ble stoppet i passkontrollen med barnebarnet Anniken Elgin Haraldsen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

- Vi tenkte ikke på det, sier bestemor Ranveig Lie. Hun skal til London med barnebarnet. Problemet er bare at barnebarn og besteforeldre har forskjellige etternavn i passet og det gjør at politiet i passkontrollen vil sjekke litt nærmere.

Og det skjer stadig i passkontrollen. For vi reiser med dine, mine og våre barn. Besteforeldre reiser med barnebarn og noen ganger er barnas venner også med på turen. Det gjør det vanskelig for politiet.

Frykter barnekidnapping

Politioverbetjent Lill-Beathe Busch-Norum er seksjonsleder for lufthavn og kontrollseksjonen i Østfold. Hun forteller at det verste som kan skje er at barn blir ført ut av landet ulovlig. Såkalte kidnappinger.

Vi vet jo at det er barn som blir tatt ut av landet uten lov.

Lill-Beathe Busch-Norum
Lill Beate Bush

- Det viktigste for oss er å forsikre oss om at voksne som har med seg barn ut av landet har lov til det. Da sjekker vi reisedokumentene grundig og hvis vi er i tvil om barnet kan reise ut med den voksne, så gjør vi ekstra undersøkelser.

Anbefaler fullmakt fra foreldre

Det enkleste for politiet i passkontrollen er at de som reiser med barn de ikke har foreldreansvaret for har med en fullmakt.

- Ja, vi oppfordrer folk til å være nøye på å sende med barn fullmakter. Da unngår man å bli stoppet i kontrollen og i verste fall ikke nå flyet.

Ta med fødselsattest hvis foreldre og barn har forskjellige etternavn

Barn har ikke alltid samme etternavn som begge foreldrene, og det byr også på utfordringer for politiet.

Norsk pass
Foto: Heidi Gomnæs / NRK

I norske pass står hverken navn til foreldre eller barn oppført. Har da mor og barn forskjellige etternavn kan reisefølget bli holdt igjen til politiet har sjekket sine registre.

- I dag kontrollerte vi en mor med barn på vei ute av landet. Hun hadde ikke samme etternavn som barna, men hadde tatt med fødselsattest. Fødselsattest fungerer bra når man ikke har samme etternavn.

Betryggende med kontroll

Moss lufthavn Rygge

Ranveig Lie, Didrik McMillan Didriksen og Anniken Elgin Haraldsen kom seg til slutt gjennom passkontrollen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Besteforeldrene Ranveig Lie og Didrik McMillan Didriksen blir stående i passkontrollen mens politiet ringer barnebarnets pappa.

- Nå sjekker de med pappaen at det er i orden at vi reiser. Og da regner vi med at han tar telefonen, forteller Ranveig Lie.

Noen minutter senere slipper de gjennom kontrollen.

- Vi hadde ikke det tenkt på fullmakt i det hele tatt, men det skal vi huske på en annen gang.

-Er det betryggende at politiet sjekker?

- Ja, virkelig!

Politiet erfarer også at de som stoppes opplever kontrollen som betryggende;

- Jeg tror de som blir stoppet blir positivt overrasket over at politiet er nøye i sine kontroller. Jeg tror nok de føler at det er ganske betryggende, forteller Busch-Norum.

Moss lufthavn Rygge

Moss Lufthavn Rygge

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

  • Stjernen seirende ut av målshow

    Sesongens siste kamp for Stjernen endte med et målkalas hjemme mot Kongsvinger. Det endte til slutt hele 7-6 etter spilleforlengelse, i en kamp som ifølge Fredriksstad Blad var målrik, men ikke spesielt velspilt.