Hopp til innhold

Regn truer drikkevannet vårt

Mildvær og regn truer drikkevannet og det blir vanskeligere og dyrere å rense vannet. Og det er du som får regningen.

Fredrik Haugerud

På vannverket i Fredrikstad holdes det nøye oversikt over vannkvaliteten, men mye regn byr på utfordringer, forteller driftsjef ved Frevar, Fredrik Haugerud.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Milde vintere og store mengder regn truer drikkevannet flere steder i landet. Alt regnet gjør det dyrere og vanskeligere å rense vannet for bakterier, virus og sandkorn som mildværet drar med seg. Det betyr dyrere vann for deg.

Anlegget blir mer belastet og det blir sårbart og det kan skje at det ikke fungerer optimalt.

Fredrik Haugerud

– Fyller på med dårlig vann

Vi er på vannverket i Fredrikstad, hvor Fredrik Haugerud følger nøye med på drikkevannet som skal ut til innbyggerne. Vannet skal til en hver tid være så rent at ingen blir syke. Men det er en oppgave som har blitt vanskeligere de siste årene fordi regnet gjør råvannet vårt dårligere.

Drikkevann i Borredalen

Vanligvis kan man se bunnen her i Borredalen, men når det regner blir den viktige drikkevannskilden fylt med jord og leire. Her kan vi se hvor grumsete det blir.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Når vi har mye regn og flom drar det med seg mye partikler, leire og jordavrenning. Og da kan de fylle på vannområdet med dårlig vann.

Og regn vil bli det mer av, viser funn fra norske klimaforskere. I løpet av de neste nitti årene vil det regne i gjennomsnitt atten prosent mer.

Haugerud forklarer hva som skjer når det kommer mye regn.

– Anlegget blir mer belastet og det blir sårbart og det kan skje at det ikke fungerer optimalt og slipper gjennom noe vi ikke vil slippe gjennom.

Hva gjør dere da?

– Da iverkesetter vi ytterligere tiltak som UV-behandling og klorering.

Han understreker at vannverket jobber under føre var prinsippet og alle investeringer og oppgraderinger gjøres for å forhindre at noe skjer. Selv om anlegget er gammelt, er det samtidig robust og tilpasset stadig strengere krav.

Filter i Borredalen

Denne maskinen renser seg selv, men vi ser tydelige at partikler fester seg i regnet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hovedoppgaven til anlegget er å fjerne partikler og farger, slik at vannet ikke er gult eller brunt. I tillegg til at vi fjerner virus og bakterier. Det måles kontinuerlig og vi tilpasser prosessen etter det med nøye overvåkning.

Skaper store problemer

Men det koster å holde drikkevannet rent, og kravene blir strengere. Norske kommuner må i fremtiden bruke enorme summer på å ruste opp vannverkene sine, og bare i Fredrikstad skal det nå ivesteres hundre millioner kroner for å holde vannet rent.

Leder av kommunenes interessorganisasjon, KS i Østfold, Ole Haabeth, sier det blir dyrere og vanskeligere for kommunene å klare oppgavene når det blir våtere og våtere.

– Dette skaper og det vil skape problemer for kommunene, som får store utgifter i forbindelse med dette.

Han forteller at regnet ikke bare påvirker drikkevannet, men alle tjenestene kommunen skal ivareta. Det skaper problemer på alt fra rent vann, til avløp og sikring av veier.

Haabeth forteller at KS sentralt har tatt problemet opp til departementet og til regjering, men foreløpig er det kommunen og innbyggerne som må ta regningen for været.

– Vi har så langt ikke fått noen signaler om skal brukes mer penger eller at det skal inngås spleiselag, slik kommunene ikke står alene om utfordringene.

Må renses ofte

Vi blir med Haugerud opp til Borredalsvannet, som e

Fredrik Haugerud

Dette filteret renser seg selv og når det regner blir det ekstra ofte.

Foto: Anette Torjusen / NRK

r en viktig drikkevannskilde for Fredrikstad. Her skal både rør og et nytt kullfilter som skal bedre behandlingen av vannet.

Vannet er brunt og vanligvis kan man se bunnen, men etter flere dager regn, ser man tydelig hva nedbøren gjør med vannet.

Her ser vi eksempler på regn og høy vannstand, hvor det er dratt med mye jord og jordpartikler.

Han viser også frem et filter, som er selvrensende.

– Når det er regn, må dette filteret renses flere ganger daglig.