NRK Meny
Normal

Redusert straff for tortur

24-åringen som var med på å torturere en mann i Halden i timevis fikk redusert straff av Borgarting lagmannsrett.

Borgarting lagmannsrett

Saken gikk for Borgarting lagmannsrett i Sarpsborg i forrige uke.

Foto: Espen Torgersen / NRK

I Halden tingrett ble 24-åringen dømt til fengsel i åtte år. Borgarting lagmannsrett mener at sju år og fire måneder er riktig straff for mannen.

En 31 år gammel mann som var tiltalt i samme sak er dømt til fengsel i åtte år, samme straff som ble utmålt av Halden tingrett.

Les også: Trodde han skulle dø

Det var natt til 17. mai i 2011 de to mishandlet en 50 år gammel mann.

Grov mishandling

Mannen ble tapet over munnen, på hender og føtter med gaffateip, de brant ham med brennende gass fra en boks i ansiktet og andre steder på kroppen, de kastet kniver på ham, slo ham med en stang under føttene, kuttet en del av øret hans og stakk en syl gjennom hånden hans.

De forlot ham i en badekar med noe vann i, og han hadde en kroppstemperatur på 33,2 grader da han kom til sykehus etter episoden. Offeret ble påført hull på begge lungeposer, knivkutt på armer og ben, brukne ribben, brannskader og brukket kjeve.

Livstruende skadet

I følge tiltalen var skadene mannen hadde livstruende, og han ville neppe overlevd dersom han ikke hadde fått behandling så raskt som han gjorde.

Lagmannsretten fant begge skyldige etter tiltalten.

50-åringen oppholdt seg i boligen til tanten til en av de to dømte da mishandlingen fant sted. De to kom til stedet fordi de hadde «noe uoppgjort» med mannen. Da de kom sov han i en stol. De klarte ikke vekke ham før de begynte med mishandlingen.

Morgenen etter fant tanten som eide leiligheten mannen i badekaret. Hun fryktet at han var død. 24-åringen ringte da etter ambulanse.

I tvil om han ville overleve

Borgarting lagmannsrett konstaterer at det er snakk om grov mishandling utført over lang tid. Retten bemerker at begge de tiltalte hadde gitt uttrykk for at de var i tvil om mannen ville overleve mishandlingen.

– Lagmannsretten finner ingen formildende omstendigheter knyttet til det forholdet de to nå dømmes for, står det i dommen.

31-åringen er dømt en rekke ganger tidligere, blant annet for voldsforbrytelser.

Lagmannsretten mener etterforskningen av saken har tatt uforholdsmessig lang tid. De fleste avhørene i saken ble gjennomført sommeren 2011, men saken ble først sendt til statsadvokaten i mars i fjor. Saken kom opp for tingretten i Halden i november i fjor.

Etter en samlet vurdering kom lagmannsretten at straffen for 24-åringen kunne reduseres til sju år og fire måneder. 31-åringen er dømt til fengsel i åtte år, altså samme straff som Halden tingrett kom fram til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brøt besøksforbud

    En mann blir anmeldt av politiet etter at han oppsøkte en adresse på Dammyrfjellet i Fredrikstad hvor han har et besøksforbud. Før en patrulje rakk fram til stedet var mannen forsvunnet, melder politiet på Twitter.

  • Blir Kværner-sjef

    Tidligere landslagsspiller i fotball, Karl-Petter Løken fra Askim, blir ny konsernsjef i Kværner. 51-åringen er også kjent som fotballkommentator på NRK og tidligere Rosenborg-spiller.