Hopp til innhold

Reddes av svenskene

Grensekommunen Halden mangler musikkorps. Svenske korps redder musikkinnslaget i 17. mai - toget.

Svensk musikkorps i Halden 17. mai

Halden har lang tradisjon for å invitere svenske korps til å spille på nasjonaldagen. De svenske musikerne setter pris på et stort publikum, og Halden trenger svenskene i og med at det mangler korps.

Foto: Rainer Prang / NRK

17. mai-toget, som slynger seg gjennom Haldens gater, har 10 barneskoler, tre ungdomsskoler, en privatskole og videregående skoler med russen.

Det er et langt tog, og gjennom byens gater slynger toget seg godt hjulpet av korps fra lokale skoler, Tistedal Musikkforening og Frelsesarmeens korps blant annet.

Langs togruta står tusenvis av haldensere tradisjonen tro og følger barnetoget til dets innkomst på Halden torg, der taler holdes for dagen og nasjonalsangene synges i fellesskap av byens borgere.

Les også:

Fredriksten festning, Halden

Tapre haldensere har satt spor etter seg i Norges-historien. I nasjonalsangen. er Halden - eller Fredrikshald - nevnt som den eneste norske byen.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Thi de heller...

Halden er den eneste norske byen som er nevnt i nasjonalsangen,

“Husker bare hvad som hendte
ned på Fredrikshald,
thi de heller byen brendte
enn den stod for fall ”.

Halden, eller Fredrikshald som byen het i en periode fra 1665 til 1928, er skrevet inn i Norges nasjonalsang av Bjørnstjerne Bjørnson.

Byen er risset inn i Norges historie på grunn av innbyggernes tapre kamp mot svenske angripere.

Haldenserne brant ned byen sin, for at ikke svenske hærstyrker skulle ha tak over hodet. Svenskene måtte trekke sin hær ut av byen og oppgi beleiringen av Fredriksten festning, som følge av brannen.

Reddes av svenskene

Men nå reddes feiringen av nasjonaldagen nettopp av svenskene.

- I år får vi besøk av to svenske korps. Det ene kommer fra vår nabokommune i syd - Dals Ed, og det andre fra vår vennskapsby i Sverige - Skøvde, sier leder for 17. mai-komiteen i Halden, Nils Sagstuen, til nrk.no.

Tidligere år har Halden hatt tre svenske korps på besøk på 17. mai, men i år kommer kun to.

De svenske korpsene har sjelden eller aldri så stort publikum på hjemmebane, som det de har når de spiller på den norske nasjonaldagen, og spilleoppdraget i Haldne på 17. mai er populært.

Salutt for barna

Det er også tradisjon i Halden for at det salutteres fra Fredriksten festning klokka 1200 på 17. mai.

I år salutteres det dessuten under barnetoget, forteller Sagstuen.

- Idet barnetoget settes igang klokka 1000 blir det salutt fra Fredriksten festning. Dermed får vi markert oss som "festningsby" to ganger i løpet av nasjonaldagen i år, sier han.