NRK Meny
Normal

Rasfaren over – får flytte hjem igjen

De 28 personene som ble evakuert fra hjemmene sine i Sarpsborg får flytte hjem.

Sarpsborg

EVAKUERT: Geologer og anleggsarbeidere har i helgen jobbet fredag kveld og natt til lørdag for å stabilisere en byggegrop som forårsaket sprekkene i grunnmuren i et boligområde.

Foto: Petter Larsson / NRK

Etter helgens undersøkelser har de konkludert med at det ikke er umiddelbar fare for videre utglidninger.

– Vi har fått bekreftet at faren er over. Det er godt å vite at det er trygt å flytte tilbake, sier rådmannen rådmann Unni Skaar til NRK.

I alt fem hus i Elvegata og Bakkegata i Sandesund i Sarpsborg ble tømt fredag kveld. Grunnen til at politiet valgte å evakuere, var frykt for ras slik at hus kunne bli dratt ut i Glomma rett ved og at det ble oppdaget sprekker i en grunnmur.

Totalt ble 28 personer evakuert og flyttet på hotell med hjelp fra kommunen.

– Flere feil med byggearbeidet

Geologene undersøkt stedet og sett på tidligere geologiske undersøkelser. I løpet av fredag og lørdag har det blitt fylt opp med masse i en byggegrop i nærheten av boligområdet.

Nå håper rådmannen at utbyggerne tar hensyn fremover.

– De har ikke forholdt seg til byggetillatelsen og har gravd på feil måte. De har også lagt massene feil. Vi mener at de ikke har utført oppgaven slik de burde.

Kommunen har tidligere stoppet arbeidene i Bakkegata 6 på grunn av rasfare og kollaps i veien forbi tomta.

Ønsker ikke å kommentere

Utbyggeren fikk frist til 1. desember med å komme med en plan for hvordan tomten skulle sikres.

Hvis ikke ble det varslet om tvangsmulkt mot TR bygg, anlegg og eiendom AS. Klaus Offenberg, som er ansvarlig for sikringstiltakene ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg ble engasjert av utbygger og entreprenør torsdag i forrige uke for å sikre stedet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere påstandene slik det er nå, sier han til NRK.

Heller ikke utbygger ønsker å kommentere saken søndag kveld.

Elvegata blir stengt på ubestemt tid inntil veien er sikret, ifølge Sarpsborg kommune. Omkjøring er skiltet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Båt kjørte trolig på tømmerstokk

    Redningsskøyta Horn Rescue bistår en båt som trolig har kjørt på en tømmerstokk ved Skjærhalden. Ifølge Redningsselskapet skal alt være under kontroll, men det skal være vibrasjoner i båten.

  • Skogbrann i Sarpsborg

    Brannvesenet i Sarpsborg har rykket ut til Børtevann etter melding om en skogbrann. Det skal være cirka 60 kvadratmeter som brenner.