NRK Meny
Normal

Raser mot kuttforslag i hjemmetjenesten

– Vi har allerede for dårlig tid til brukerne.

Rådmannen i Moss varsler kutt av stillinger i hjemmetjenesten. Kommunen mener at det er blitt brukt for mye penger, og vil nå kutte opp til 12 stillinger.

Reporter: Anders Winlund Foto/redigering: Odd Skjerdal

Rådmannen i Moss varsler kutt av stillinger i hjemmetjenesten. Kommunen mener at det er blitt brukt for mye penger, og vil nå kutte opp til 12 stillinger.

Hjelpepleier Åse Gro Øveraasen frykter at det vil gå utover de hjelpetrengende.

– Det blir mindre tid til det lille ekstra. Det å bruke to minutter til å virkelig høre hvordan brukeren har det, sier hun.

Hjelpepleierne mener at de allerede har for dårlig tid til brukerne. Øveraasen må rekke mye før lunsj slik situasjonen er i dag.

– Jeg kan ha opp mot en ti stykker før pause hver dag. Det er veldig hektisk. Du går inn og er målbevisst og gjør det du skal. Så er det rett ut igjen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 • SE VIDEO:
  (KAM 1)
<
Moss kommune vil kutte12 stillinger i hjelpe og omsorgstjenesten. Grunnen er at det brukes for mye penger i forhold til vedtatte budsjetter. Hjelpepleierne mener at kutt av stillinger går ut over stellet av brukerne.

  Hjelpepleier Åse Gro Øveraasen forteller om arbeidsdagen sin. Foto: Odd Skjerdal

– Et lyspunkt

Josef Vallner er blant brukerne som får besøk av hjelpepleier Åse Gro Øveraasen. Han sier til NRK at det er et lyspunkt når hun kommer innom.

Ruth Korsmoe forteller at Åse Gro alltid har det travelt på runden sin, men at hun prøver å bli stående i noen minutter og ta en prat.

– Plutselig så ringer det i en telefon og da må hun bare løpe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hjemmesykepleie Moss

Ruth Korsmoe sammen med hjelpepleier Åse Gro Øveraasen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vil gå ut over kvaliteten

Fagforbundet raser over kuttforslaget. De mener stillingskutt vil forsterke en slik opplevelse av hjemmetjenesten.

Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss kommune

Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss kommune.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– For meg er dette helt logisk. Når vi skal gjøre enda flere ting på kortere tid så vil det gå ut over noe. Det vil gå ut over kvaliteten og tiden du har å bruke på den enkelte som trenger hjelp, mener Hilde Torgersen, leder av Fagforbundet i Moss kommune.

– Man må være smartere i løsningene på alle tjenester, for økonomien strekker desverre ikke lenger til, svarer Gretha Kant (H), leder av helse- og sosialutvalget, Moss kommune.

Karin Vallner og mannen hennes får besøk av noen fra hjemmetjenesten i Moss hver dag.

– Vi er mennesker. Vi er ingen roboter som man kan stille klokka på «nå er klokka ti over, nå skal vi gå ti på halv». Det er ikke sånn det er, sier Karin.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kjørte inn i lyktestolpe

  En bilist har kjørt inn i en lyktestolpe i Industriveien i sarpsborg. Det var to personer i bilen og begge er sendt til sykehuset på Kalnes for sjekk.

 • Farlig på sjøen når det er fint vær

  Det at alkohol er involvert i så mange dødsulykker på sjøen viser hvor viktig alkovett-kampanjer er. Det sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av og til, underveis i sommerens Klar for Sjøen-kampanje. Det er nå, når været er finest det er farligst på sjøen, sier Eriksen.

  Hurtiggående båt