NRK Meny
Normal

Fra hip hop til kved på Ole Bull Akademiet

Rapperen Skranglebein er ikke lenger en fremmed i folkemusikkmiljøet. Nå er han tatt opp i det prestisjefylte Ole Bull Akademiet.

Skranglebein

Fredrikstadrapperen Skranglebein, eller Per Olav Mydske som han egentlig heter, skal studere ved Ole Bull Akademiet fra høsten av.

Foto: Trine Sirnes

– Det er spesielt. Det er veldig gøy og jeg har jobbet mye for det, sier Per Olav Mydske, også kjent som Skranglebein, om nyheten om at han skal studere ved Ole Bull Akademiet på Voss fra høsten.

Hip hop-artisten fra Fredrikstad er kjent fra gruppa Pen Jakke, men også for å rappe på fredrikstaddialekt. Nå er det folkemusikk som gjelder.

– Jeg ble veldig fascinert av folkemusikk og særlig kveding på festivaler i sommer. Så begynte jeg å eksperimentere og synge selv i høst, sier Mydske til NRK.no.

Ole Bull Akademiet skal formidle kunnskap og gi opplæring i norsk folkemusikk og dans.

Overbeviste med tekster på østfolddialekt

Hip Hop-dialektfest

Per Olav Mydske (i midten) har lenge rappet på fredrikstaddialekt.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Tidligere har Mydske samarbeidet med folkemusikkbandet Valkyrien Allstars. Faktisk var det vokalist i bandet, Tuva Syversen som oppfordret han til å søke på akademiet.

– Jeg syntes det var veldig gøy med folkemusikk og bestemte meg for å søke etter en oppfordring fra Tuva. Jeg syntes det hørtes ut som en kul ting, så jeg søkte og kom inn.

Han forteller at han måtte jobbe hardt for å komme inn på skolen.

– Jeg satt opp en reporoarliste som besto av hovedsakelig østfoldmateriale der jeg hadde skrevet en del tekster selv, men også oversatt en del tekster fra andre steder i landet og andre land til østfolddialekt.

– Det er kult når man legger ned en stor innsats for noe man har blitt fascinert av, og så blir man belønnet ved at man kan lære enda mer om det, sier han videre.

  • Se Skranglebein rappe på dialekt
    Dialektrap fra Båthusteateret i Fredrikstad.

Ikke lenger et fremmed miljø

Selv om han nå starter på en bachelor i folkemusikk, kommer ikke Mydske til å gi seg med rappingen.

Skranglebein

Mydske tror han kommer til å passe godt inn i folkemusikkmiljøet på Voss.

Foto: NRK

Han tror det blir gøy å være en rapper i en verden der det er folkemusikk som gjelder.

– Jeg driver med alt av musikk og kunst, så det er ikke noe problem for meg å være rapper i et fremmed miljø. Jeg føler heller ikke at folkemusikkmiljøet er et fremmed miljø lenger.

Hans bidrag til folkemusikken vil først og fremst være å grave frem østfoldmateriale.

– I østfoldmaterialet er det veldig mye melodier og lite tekst, så det blir å skrive og finne vers til det materialet det ikke er vers på. Så blir det også å tilegne seg kunnskap om melodier og vers fra andre dalfører og steder i landet som jeg er fascinert av.

– Jeg ønsker også å lære meg materiale på andres dialekter. Men jeg ønsker veldig sterkt å videreføre jobben jeg har startet med østfolddialekt, og regionen her nede som også inkluderer Akershus og litt av Sverige.

Hør Skranglebeins Ammefri-rap på dialekt til NRK her:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Avslutter elgsøk

    Politiet og viltnemnda avslutter søket etter en elg som skal ha befunnet seg på E18 i Eidsberg. Elgen ble ikke funnet.

  • TV-aksjonen: 10 mill fra Østfold

    Østfoldingene ga i gjennomsnitt 34 kroner per innbygger til årets TV-aksjon, mens landsgjennomsnittet var 41 kroner. Når det gjelder de forskjellige kommunene, så var det Rømskog, fylkets minste etter folketall, som ga mest penger per innbygger med et snitt på 105 kroner. Totalt kom det inn over 10 millioner kroner fra Østfold.