NRK Meny
Normal

Prøvde å rane til seg bilen til 78-årig kvinne

En 78-årig Halden-kvinne opplevde at en ruset mann tvang henne til å kjøre ham, før han prøvde å rane til seg bil og bilnøkler.

Halden sentrum

Mannen satte seg inn i bilen til kvinnen i Halden sentrum og tvang henne til å kjøre.

Foto: Rainer Prang / NRK

En 33-årig mann er nå dømt for ransforsøk, heleri og bruk av narkotika. Halden tingrett har dømt ham til å utføre 178 timer samfunnsstraff.

En fredags formiddag i mars i fjor satt kvinnen i bilen sin på en parkeringsplass ved et kjøpesenter i Halden sentrum. Da åpnet mannen fordøren på høyre side og satte seg inn i bilen ved siden av kvinnen. Han sa til henne at han skulle sitte på. Hun svarte at hun skulle til Svinesundparken, og at han kunne sitte på dit.

– Gi meg nøklene og pengene

Da de kom til Knivsøtoppen, sa mannen at han ville hoppe av, men da svarte kvinnen at hun måtte kjøre et stykke til før hun kunne stoppe. Da hun stanset ved krysset ved Knivsøveien, sa mannen: – Gi meg nøklene og pengene dine, ellers skyter jeg deg.

Kvinnen var nylig operert i beinet og hadde krykker i bilen. Da trusselen ble fremmet, tok hun nøklene ut av tenningen, gikk ut av bilen og haltet seg fram til kontorene til et av firmaene på Sørliefeltet. Der hun ropte på hjelp.

En ansatt i firmaet ringte politiet. I retten kunne vedkommende fortelle at kvinnen framsto som meget sjokkert da hun kom.

Lusket rundt på parkeringsplass

Politiet rykket ut og tok kontakt med kvinnen og mannen som hadde ringt inn. Da fikk patruljen melding om at en mistenkelig mann lusket rundt på en parkeringsplass i nærheten. De tok kontakt med ham, og etter hvert innrømmet mannen at han hadde truet kvinnen.

Etter å ha summet seg et par timer kjørte 78-åringen hjem. Hun husker ikke mye av det som skjedde da, utover at hun pratet med sønnen sin og at han tok kontakt med politiet og kjørte henne til lege.

Halden tingrett

Halden tingrett dømte mannen til å utføre samfunnsstraff.

Foto: Rainer Prang / NRK

Legen forklarte kvinnen at hukommelsessvikten trolig skyldtes at hun hadde fått sjokk. Utover dette har hun ikke hatt større psykiske ettervirkninger etter episoden.

Da politiet pågrep mannen, fant de en nødnett-terminal i vesken hans. Denne tilhørte Halden brannvesen. Terminalen hadde mannen fått av en bekjent i rusmiljøet, og han visste at den var stjålet.

Simpelt ran

Halden tingrett kom fram til at saken må vurderes som et forsøk på simpelt ran. Det hele var dårlig planlagt, det ble ikke benyttet våpen og trusselen ble ikke fulgt opp med noen form for maktutøvelse.

33-åringen er også dømt for bruk av amfetamin og rivotril-tabletter.

I retten forklarte mannen at han hadde ønske om å komme seg til Oslo for å få tak i mer stoff og at han ønsket å bruke bil på turen.

Påtalemyndigheten ba om fengsel i et halvt år for mannen, hvorav to måneder av dommen kunne gjøres betinget. Forsvareren pekte på at mannen er i en rehabiliteringssituasjon og argumenterte for bruk av samfunnsstraff.

Tingretten tok hensyn til at mannen har tilstått forholdene og at saken er gammel. Politiet var ferdig med å etterforske det hele i juni i fjor, men tiltale ble ikke tatt ut før i februar i år. Etter en samlet vurdering har retten kommet fram til at mannen skal utføre 178 timer samfunnsstraff innen et halvt år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To personer fikk i seg røyk

    Politiet har opprettet sak etter brannen i campingvognen på Bådstangen i Trøsken. Det skal ha vært to personer i campingvognen. De har fått i seg noe røyk og er sendt til legesjekk.

  • 120 meldinger om avlingssvikt

    Bare i Fredrikstad har kommunen fått inn 120 meldinger om avlingssvikt. Det skriver Fredriksstad Blad. Til sammenligning kom det inn bare én melding om dette i hele fjor. Landbrukssjefen i kommunen sier til avisen at de forventer enda flere meldinger.