NRK Meny
Normal

Rakkestad har landets høyeste tømmerpriser

2013 var elendig for skogeiere i Rakkestad, men i år topper kommunen tømmerbarometeret.

Tømmer klar til utskiping Malo tømmerkai

GODE VILKÅR. Rakkestad har de høyeste tømmerprisene på mange år. Bakgrunnen er en økt etterspørsel etter virke, lav kronekurs og konkurranse mellom kjøperne.

Foto: Picasa / NRK

I fjor opplevde Rakkestad de laveste tømmerprisene på mange år.

Men i år kan skogeiere glede seg over toppriser på landsbasis, skriver Rakkestad Avis.

– 2013 var et relativt dårlig år for skogbruket i Østfold og Rakkestad. I 2014 ser det helt annerledes ut. Vi har nå landets høyeste tømmerpriser, sier skogbrukssjef Knut Østby til avisa.

Les også:

10-15 år gammel granskog

POPULÆR GRAN. Ifølge SSB fikk skogeierne i gjennomsnitt 309 kroner per kubikkmeter solgt tømmer i 2013. Det siste året har den internasjonale markedsprisen på tømmer gått opp og avvirkningen har steget.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Høyest tømmerpris

I løpet av fjoråret ble det tatt ut 43.400 kubikkmeter tømmer fra skog i Rakkestad kommune til en bruttoverdi av 13,5 millioner kroner, viser ferske tall Rakkestad Avis har hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tabellene forteller også at 72 prosent av dette var gran, mens resten var furu.

I år ser det langt mer lyst ut for skogeierne, og skogbrukssjefen ser en milepæl i horisonten.

– I hele 2013 hadde vi en avvirkning på noe mellom 40 og 50000 m3 - så lang i år har det blitt avvirket for salg mer enn 80000 m3. Blir fortsettelsen på samme måte vil vi passere 100000 m3 i avvirkning og tilsvarende volum har vi sannsynligvis ikke hatt i moderne tid, sier Østby.

Gode forhold i østfoldskogene

Mengden tømmer som er tatt ut i østfoldskogene så langt i år er den største på mange år, meldte Fylkesmannen i sommer.

Daglig leder i Havass Skog, Thorvald Grini, er veldig fornøyd.

– Det veldig høy aktivitet nå om dagen, og det har vært det helt fra april og mai, sa han til NRK i juli i år.

Det har vært stor avvirkning i skogene i Østfold , til tross for en vinter med dårlige driftsforhold og nedleggelse av treforedlingsbedriftene Peterson, Follum og Tofte.

Økt eksport har ført til at norske skogeiere har maktet å kompensere for nedleggelser i innenlandsk treindustri.

Grini er spent på fortsettelsen.

– Det er vanskelig å si. Vi er vant til at priser og etterspørsel svinger, men vi tror i det lange løp at tre, som fornybar ressurs og råstoff til mange formål, har fremtiden for seg og har mange anvendelses muligheter, sier han til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må reparere skader på veier

    Mye av veivedlikeholdet i fylket i sommer vil dreie seg om å reparere skadene fra en tøff vinter. Det sier Arne Bjørklund, som leder driftsseksjonen i veiavdelingen til Statens vegvesen i Østfold. Asfalteringen er nå i gang flere steder i Østfold, og Bjørklund ber bilister vise hensyn

  • Stiller til gjenvalg

    Eivind Normann Borge fra Fremskrittspartiet stiller på nytt som ordførerkandidat for Hvaler Fremskrittsparti ved valget neste høst. Det skriver Fredriksstad Blad.
    68 gamle Borge hadde egentlig tenkt å trekke seg fra politikken, men sier han har fått en rekke henvendelser den siste tiden fra folk som ber ham om å stille til valg igjen.