NRK Meny
Normal

Råkjøring avslørte ulovlig retur

En polsk firebarnsfar må tilbringe ti måneder i fengsel etter at han ble tatt for råkjøring på E6. Da ble det nemlig avdekket at han ble utvist fra landet i fjor.

Utrykningspolitiet

Mannen ble stanset av politiet fordi han kjørte fort, men ble også dømt for ulovlig retur etter utvisning.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det å returnere ulovlig til landet etter en utvisning straffes betydelig strengere enn det å kjøre fort på E6. Men det var råkjøringen som førte til at det ble avslørt at mannen var ulovlig i landet.

Polakken ble domfelt i Halden tingrett i januar i fjor. Etter denne dommen gjorde UDI et vedtak om at mannen skulle utvises med innreiseforbud i to år fremover.

I midten av april kom mannen, som er i slutten av 30-årene, likevel tilbake til Norge. Han var passasjer i en bil som kjørte via Tyskland og Sverige. 1. mai hadde han lånt seg en bil, som han skulle kjøre tilbake til Polen.

Visste at han kjørte fort

I 90-sonen på E6 i Ås i Akershus kjørte mannen i 121 kilometer i timen, noe som førte til at han ble stanset av poltiiet. Han forklarte at han trodde at han kjørte i en 100-sone, men visste også at han hadde kjørt fortere enn det.

Mannen hadde ikke rett til å kjøre bil i Norge, den mistet han også i forbindelse med dommen og utvisningen fra i fjor.

Fire barn hjemme i Polen

Follo Tingrett

Follo tingrett dømte mannen til fengsel i 10 måneder.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Da saken mot mannen kom opp for tingretten i Follo forklarte mannen at han ikke hadde forstått hva utvisningsvedtaket var. Han hadde trodd det gjaldt at han ikke fikk lov å kjøre bil i Norge de to neste årene. Polakken erkjente likevel at han burde satt seg bedre inn i saken.

Påtalemyndigheten foreslo fengsel i 10 måneder for mannen. Da han hørte dette, ba han om en kortere straff: hjemme i Polen har han fire barn og han er den eneste i familien som er i arbeid.

Tingretten fant mannen skyldig i ulovlig retur etter utvisning, for brudd på fartsgrensen og for kjøring uten førerkort. Dommen lyder på fengsel i ti måneder og ytterligere et halvt år uten rett til å kjøre bil i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt etter utforkjøring

    En bilfører er politianmeldt etter at hun kjørte av veien ved E18 ved Lundeby i Eidsberg tidligere i dag. Det melder Smaalenenes Avis. Kvinnen erkjente samtidig straffskyld for uaktsom kjøring. Ingen personer kom til skade i ulykken.

  • Bilbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brannvesen har rykket ut til Torpåsveien i Eidsberg etter meldinger om brann i en bil. Det skal ikke være fare for spredning og brannvesenet er i gang med slukking. Politiet er i kontakt med bileier.