NRK Meny
Normal

Rådyr funnet kvalt på fotballbane

Viltsekretær Svein Erik Thorvaldsen dro ut for å sjekke en fotballbane på Kråkerøy i Fredrikstad etter at han fikk høre om vond lukt. Synet som møtte ham var opprørende og nedslående.

Rådyr i fotballnett

– Rådyret har langsomt blitt kvalt til døde, sier Svein Erk Thorvaldsen.

Foto: Skjermdump, Facebook/ Svein Erik Thorvaldsen

Et rådyr hadde viklet seg inn i et fotballnett, og det kom seg aldri løs.

– Politiet ringte meg, de hadde fått beskjed av en nabo, forteller Thorvaldsen til NRK.

– Jeg snakket med naboen som fortalte at han merket det på grunn av lukta. Det er rett i nabolaget mitt, så jeg kjørte opp dit med traktor.

Dødsfelle

– Det er helt forferdelig å se slike ting. Dyret satt fast i et sikkerhetsnett, som er satt opp bak målene for at ikke ballene skal fare til skogs. Det hadde fått tredd hodet gjennom nettet og satt seg fast. Og så har det langsomt kvalt seg selv til døde. Det har sikkert ligget der en uke.

– Jeg fikk ikke gjort annet enn å skjære det løs og fjerne det, på grunn av lukta og slik at ikke barn skal finne det.

Et rådyr ble observert i området uka før, det ble sist sett på søndag, forteller Thorvaldsen, han antar at det er det rådyret som viklet seg inn i dødsfellen.

Mange farer lurer

Farer lurer i alle retninger for rådyrbestanden i Østfold, både langs veier og i kulturlandskapet. Thorvaldsen har hørt om lignende tilfeller til det han fant på fotballbanen før.

Les også: Rådyr på bytur

– Det er en kjensgjerning at det er en del flotte, fine gjerder i distriktet, som har hatt en tendens til å fange rådyr, sier viltsekretæren.

– Heldigvis blir de ofte oppdaget, slik at vi får sluppet dem løs. Men det har vært tilfeller der vi har måttet avlive dyr.

– Spesielt dårlig vedlikeholdte strømgjerder fanger rådyr, og elg. Dyrenes gevir blir hengende fast i strømtrådene. Når gjerdene blir stående blir det dårlig med vedlikehold. Og dyra går da en forferdelig død i møte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.