NRK Meny
Normal

Rådmenn tror ikke på Rygge Airport

Rådmennene i de to største byene i Østfold, tror ikke på flyplass-prosjektet til Rygge Airport. I Sarpsborg og Fredrikstad vil administrasjonen avslå søknaden om støtte.

Moss lufthavn Rygge

Rådmennene i Sarpsborg og Fredrikstad har ikke tillit til prosjektet med å gjenåpne Rygge.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er viktig at det er hold i et prosjekt når vi skal bevilge penger. Det må begrunnes godt. Så lenge flybransjen ikke er på banen, bør ikke vi heller si ja, sier rådmann Unni Skaar i Sarpsborg kommune.

Rådmann i Sarpsborg, Unni Skaar

Rådmann i Sarpsborg, Unni Skaar, mener søknaden fra Rygge Airport ikke er godt nok begrunnet.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Flere østfoldkommuner har allerede sagt ja til å støtte Rygge Airport med rundt tre kroner per innbygger for å drive prosjektet fram til høsten. Blant disse er Rygge og Moss.

Rygge Airport arbeider for å gjenåpne Moss lufthavn Rygge neste år, og sier de trenger 7,5 millioner kroner å drive for fram til høsten. Rundt 900 000 av disse ønsker de seg fra kommunene.

– Noe som mangler

Rådmann i Fredrikstad, Ole Petter Finess, har den samme oppfatningen som Skaar.

– Søknaden mangler uttalelser fra tredjepart som kan støtte reetableringen av flyplassen. Basert på dette anbefaler rådmannen ikke å imøtekomme søknaden, heter det i innstillingen hans.

I likhet med Unni Skaar i Sarpsborg savner han at flybransjen signaliserer at det er liv laga med en ny start på Rygge.

Formannskapet i Fredrikstad skal ta stilling til søknaden på torsdag. Ordfører Jon-Ivar Nygaard mener kommunen bør si ja og begrunner det slik:

"Det er viktig for Fredrikstadsamfunnet at Rygge (MLR) åpnes for trafikk igjen. Risikoen ved støtte er liten (tap på kroner 250.000,-)".

I går sa også politikerne i Moss ja til en søknad om å støtte gjenåpning med 100.000 kroner, etter anbefaling fra rådmann Bente Hedum. Formannskapet i Sarpsborg får saken i neste uke.

Etterlyser andre instanser

I Sarpsborg er rådmann Unni Skaar ikke bare spørrende til hvor flybransjen er i prosjektet til Rygge Airport. Hun savner også andre offentlige instanser.

– Det er Østfold fylkeskommune og Innovasjon Norge som har midler til næringsutvikling. De har heller ikke gått inn i Rygge Airport. Det er viktig at de største aktørene er med. Det kan jo bety at de som oss mener at det ikke godt nok grunnlag for å gå videre med prosjektet.

NRK er kjent med at selskapet Rygge Airport foreløpig ikke har sendt noen søknad om økonomisk støtte til Østfold fylkeskommune.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kidnappingssak for retten

    Mandag 8. august i fjor ble en mann kidnappet fra sitt hjem i Moss. I morgen starter rettssaken i Sarpsborg tingrett. To menn tok seg inn i mannens hus, og med revolver og kniv truet de mannen til å kjøre mot Oslo. Bakgrunnen for kidnappingen skal være at den ene mannen mente at fornærmede skyldte ham penger. Det skriver moss-avis.no.

  • Kjenninger tatt for ruskjøring

    I køen som oppstod etter en trafikkulykke i Habornveien i Fredrikstad søndag oppdaget politiet en bilfører og en passasjer som de anser som kjenninger. Begge var ifølge politiet ruspåvirket og fører har ikke førerkort. Derfor blir forholdet anmeldt, melder politiet på Twitter.