NRK Meny
Normal

Hvalerrådmannen vil ha mer eiendomsskatt

Hvalers rådmann la i dag fram sitt første budsjettforslag med inntekter for eiendomsskatt. Ett av budskapene: Eiendomsskatten bør økes igjen til 2015-budsjettet.

Dag W Eriksen, rådmann Hvaler

Hvaler-rådmann Dag W. Eriksen la frem sitt budsjettforslag i dag. Han ser for seg at eiendomsskatten økes i neste runde.

Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK

Frp-ordfører Eivind Norman Borge kaller det et offensivt budsjettforslag, men han vil vente og se hva den nye regjeringen kommer med i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjett på fredag.

Borge tolker utifra forslaget 2014 som et lysere, men likevel stramt budsjettår.

- Offensivt budsjett

Hvaler kommune vedtok å innføre eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer i 2012. Første innbetaling var den 20. oktober i år, neste regning kommer den 20. januar 2014.

Som Fremskrittsparti-politiker er Borge klar på at eiendomssskatt i utgangspunktet er en uriktig form for beskatning. Så må kommunens politikere ta stilling til i hvilken grad ideologi og økonomiske realiteter passer sammen. Rådmannens forslag er å øke eiendomsskattens promilelsats fra 2 til 3,7.

Eivind Norman Borge, ordfører på Hvaler

Eivind Norman Borge regner ikke med at Solberg-regjeringen endrer stort i kommunenes rammebetingelser, men vil vente og se hva som bør gjøres for å finansiere kommunens investeringsbehov til de vet hva Solberg-regjeringen har å by på.

Foto: Pål Andersen / NRK

- Rådmannen har kommet med et budsjettforslag utifra de politiske signaler han har fått, sier Borge. Budsjettet er offensivt, spesielt med tanke på investeringer innen oppvekst, helse og omsorg, og trafikksikkerhet.

- Hva med det at rådmannen varsler et behov for å øke eiendomsskatten i 2015?

- Det er jo selvfølgelig det rådmannen skal gjøre, å peke på mulighetene. Og så er det opp til politikerne å avgjøre om de ønsker å legge opp til et slikt investeringsnivå.

- Blir dette vanskelig for en Frp-ordfører?

Avventer Solberg-regjeringens budsjettendringer

- Eiendomsskatt er en form for beskatning som er uriktig, men vi ønsker helt klart disse investeringene.

- Vi får se hva den nye regjeringens tilleggsproposisjon sier på fredag. Vi har vel kanskje ikke de helt store forventingene, jeg antar at det ikke blir de helt store endringene der.

- Men vi får se på fredag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: