NRK Meny
Normal

Råde slipper helseregninga for asylsøkere

Råde kommune skal få dekket 54,4 millioner kroner årlig for helsetjenester ved Ankomstsenter Østfold. Men foreløpig er det usikkert hvem som tar regningen.

ankomstmottak

For å kunne yte helsetjenester til asylsøkerne ved ankomstsenteret, slik Råde kommune er lovpålagt å gjøre, må de ut med 54,5 millioner kroner i året.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Det er Råde kommune som er ansvarlig for å yte helsetjenester til asylsøkerne som kommer til Ankomstsenter Østfold i Råde.

Bestillingen fra UDI er å drifte senteret 365 dager i året med en kapasitet til å kunne ta imot 1000 asylsøkere som skal oppholde seg der i 48 timer før de sendes videre.

Med utgangspunkt i driften fra oktober har kommunen beregnet at de må ut med 54, 4 millioner kroner hvert år for å kunne møte bestillingen fra UDI.

Geir Henning Hollup

Geir Henning Hollup, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Østfold, sier at manglende erfaring gjør det vanskelig å anslå kostnadene.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det er et høyt, men reelt tall. I dette tallet ligger også alle kostnader ved å yte helsetjenestene samt administrasjon, personell og materiell, sier Geir Henning Hollup, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Østfold.

De vanlige tilskudsordningene til UDI tilsier en støtte på ca. 15 millioner kroner.

Må finne nye løsninger

Det er UDI som i utgangspunktet er ansvarlige for alle kostnader knyttet til ankomstsenteret.

– Men det er en ny situasjon at helsekostnadene blir så høye her. Så derfor er UDI i et samarbeid med andre statlige etater for å vurdere hvem som kan bidra med finansieringen, sier Svagård.

Dette bekrefter UDI overfor NRK, men de kan foreløpig ikke si noe mer om prosessen.

Rådmann Morten Svagård i Råde

Rådmann i Råde, Morten Svagård, er fornøyd med dialogen de har med UDI.

Foto: Tommy Ødegaard

Skal ikke tjene penger

Fylkesmannen stiller seg bak de anslåtte kostnadene ved å drive ankomstsenteret.

– Rådmannen i Råde har vært svært tydelig på at de ikke ser for seg dette som noe innteksbringende, men understreker at de er avhengige av å ha forutsigbare økonomiske rammer. De trenger rett og slett å få dekket de kostnadene som dette krever, sier Hollup.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50

  • Trafikkuhell Jeløya

    Det har vært et sammenstøt mellom en bil og en skuter i krysset Nesveien/Eddaveien på Jeløya. Nødetatene er på stedet, melder politiet på Twitter.