Pusur skutt i øyet med luftgevær

– Hvis det er voksne som har gjort dette så er det helt hårreisende. Det er tragisk, sier matmor Anne Margrethe Vadder etter at noen skjøt katten Pusur i øyet med luftgevær.

Da katten kom hjem i 22.30-tiden lørdag kveld sprang den rett inn og la seg i mørket. Dagen etter oppdaget Anne Margrethe Vadder at Pusur hadde størknet blod i øyekroken, skriver Smaalenenes Avis.

Reporter: Ingrunn Sjøgreen Foto/redigering: Kjell-Olav Nordberg

Da katten kom hjem i 22.30-tiden lørdag kveld sprang den rett inn og la seg i mørket. Dagen etter oppdaget Anne Margrethe Vadder at Pusur hadde størknet blod i øyekroken, skriver Smaalenenes Avis.

Pusur skutt med luftgevær

Dette luftgeværskuddet klarte dyrlegen å fjerne fra øyet til Pusur.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

– Da han kom på kjøkkenet søndag morgen for å få mat, så la jeg merke til at det var et stort, svart hull med størknet blod ved øyet hans, sier hun til NRK.

Hun kontakte med en gang til veterinær og dro til Jeløya Dyreklinikk i Moss for å sørge for at katten fikk behandling. Pusur var ved klinikken i fire dager.

– De fant til slutt et luftgeværskudd inne i øyet. Han er nå blind på det øyet, men får foreløpig lov til å beholde selve øyet. Det kan hende vi blir nødt til fjerne det senere, sier hun.

Dyrlegen klarte å fjerne skuddet og mente at Pusur ville få et bra liv, selv med syn på kun ett øye.

Les også:

Tror det er barnestreker

I tillegg til at katten var skutt i øyet var alle klørne på den ene labben borte.

– Vi kan jo bare lure på hva som har skjedd, sier matmor.

Vadder legger til at katten kun var ute i kort tid lørdag, og bare oppholdt seg i nabolaget.

Anne Margrethe Vadder

Anne Margrethe Vadder oppdaget at Pusur var blitt skutt da hun så størknet blod i øyet til katten.

Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK

– Jeg håper at foreldrene rundt her snakker med barna sine hvis de har luftgevær i huset, for jeg tror at dette er barnestreker. Men hvis det er voksne som har gjort dette så er det helt hårreisende. Det er tragisk, sier hun.

Katten er etter forholdene i god form og får antibiotika og øyesalve hver dag. Det må han gå på hver dag frem til ny kontroll om to uker.

– Han er veldig kosete og veldig glad for å være hjemme, sier Vedder. Hun anmeldte forholdet til politiet i går.

Flere katter skutt

Episoden i Askim er et av flere tilfeller der katter har blitt skutt med gevær den siste tiden.

I starten av september ble familiekatten Sofi operert etter å ha blitt skutt i hodet med luftgevær. Veterinæren som opererte katten fant to luftgeværskudd fra to forskjellige anledninger i kattens hode.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Hvem vet hvor mange ganger den egentlig har blitt beskutt når den tydeligvis er skutt to ganger ved forskjellige anledninger, forteller veterinær Saskia Vig.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katt skutt flere ganger i hodet

Katten Sofi ble skutt flere ganger i hodet.

Foto: Sarpsborg smådyrklinikk

Purrina døde etter flere skudd

Tirsdag denne uken ble katten Loke skutt i beinet med salongrifle. I går ble den operert ved Fredrikstad Dyrehospital. De kunne ikke fjerne kula, og han kan komme til å slite med nerveskader i beinet, forteller veterinær Øystein B. Klemp.

– Det skjer ganske ofte at vi finner en luftgeværkule i en katt. Det er ikke så ofte det er så store skader forårsaket av så kraftige våpen som dette, men folk skyter katter, sier han.

Og i mai døde katten Purrina etter å ha blitt skutt flere ganger. Da Purrina ble undersøkt på en dyreklinikk, fant dyrlegen et prosjektil inne i kroppen på katten.

Senere uttalte veterinær Ulf Erlandsen ved Tertnes Dyreklinikk til Bergens Tidende at katten må ha blitt skutt på nært hold.