Hopp til innhold

Pusses opp for 30 millioner

Rådhuset i Strømstad står foran kraftig forskjønning.

Strömstad rådhus

Rådhuset i Strømstad er 93 år gammelt. Nå står bygningen foran omfattende oppussingsarbeider.

Foto: Rainer Prang / NRK

Rådhuset i Strømstad stod klart i 1917, men kommunen flyttet ikke inn før to år etter.

Nå skal det staslige rådhuset i Strømstad pusses opp for millioner, melder Strømstad Tidning.

I følge avisen vil full oppussing av rådhuset koste rundt 30 millioner svenske kroner.

Gitt av lokal kakse

Det pompøse og vakre rådhuset som troner over Strømstad by har en helt spesiell historie. Rådhuset ble gitt av Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren, født i Strömstad den 27. mai i 1851.

Peter Birgersson, Strömstad kommune

- Bygningen er utformet etter helt spesielle mål giveren var opptatt av, forteller Peter Birgersson her på toppen av rådhuset, der tårnet rager 41 meter over bakken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Hans far var gullsmedmester i byen og ble kalt "Guldtuppen" (Gullhanen). Adolf Fritiof, som var eneste sønn ble kalt "Guldtuppens son". Moren var Charlotte Holmgren, født Cavallius.

- Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren flyttet til Stockholm og ble ansatt i et firma som solgte stoff og matter. Snart var han en av den svenske hovedstadens mest framgangsrike forretningsmenn og styreleder og sjef i et 40-talls selskap, forteller Strømstad tidligere informasjonssjef Peter Birgersson til NRK.

SE WEBKAMERA-UTSIKT FRA RÅDHUSTAKET I STRØMSTAD

Stilte fem krav

Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren mente Strømstads rådhus var i dårlig stand, og det ble skrevet ut et gavebrev på 140 000 svenske kroner i mai 1908.

Cavalli-Holmgren stilte fem krav for å gi rådhuset til kommunen.

Det første kravet var at huset skulle oppføres på stedet der det ligger i dag. Det andre kravet var at det skulle settes opp en minnetavle i huset, der hans mor og fars navn står nevnt.

Tredje krav var at leieinntektene i bygningen skulle brukes til veldedige formål. Fjerde krav var at kommunen tok ansvaret for å holde huset i stand og det siste kravet var at bygningen skulle fullverdiforsikres mot brann.

Ville hedre sin far og sin mor

Det var imidlertid ikke noen enkel oppgave å oppfylle Cavalli-Holmgrens ønsker om hvordan huset skulle se ut.

- Flere arkitekter var inne i bildet, men ble uenige med Cavalli-Holmgren underveis. Til sist dukket arkitekt Eugen Thorburn opp. Han var tidligere skolekamerat med donatoren og de to kom overens, sier Peter Birgersson.

Cavalli-Holmgren hadde et spesielt forhold til datoene 27/1, 14/5, 7/3 og 12/12. Dette var henholdvis farens fødselsdag (27/1), morens fødselsdag (14/5), foreldrenes bryllupsdag (7/3) og deres forlovelsesdag (12/12).

Han ønsket bl.a. at morens og farens fødselsdatoer, forlovelsesdato og bryllupsdato kom til syne rent fysisk i husets utforming.

Strömstad rådhus

Da giveren Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren døde ville ikke kommunen betale for hans begravelse. Han ble liggende i flere måneder død før kirken i Strömstad slo fast at de ville ta på seg ansvaret og kostnadene med å begrave ham og ta ansvar for vedlikeholdet av gravstedet.

Foto: Rainer Prang / NRK

41 meter tårn

Huset ble bygget 41 meter høyt (summen av dagene i fars og mors fødselsdag 27+14). I første etasje er det 27 vinduer og dører (27/1), midtpartiet har fire vinduer og en dør og over dette 14 vinduer (14/5).

Kommunestyresalen kalles den dag i dag for ”Fars sal” etter donatorens krav. Den er 7 meter høy, 7 meter bred og 13 meter lang (7+7+13 =27 i fars fødselsdag).

Formannskapssalen heter ”Mors sal” og er 7 + 7 + 5 meter = 14/5.

- Slik kan man holde på. Det er mange slike fysiske eksempler på disse datoene her i huset, sier Peter Birgersson.

Les også: