Hopp til innhold

Purrer selpest-beredskap

Fylkesmannen i Østfold ønsker å unngå at kystkommunene kommer på etterskudd, slik det skjedde ved forrige selpest, og purrer nå beredskapen etter sommerens utbrudd.

Sel

Selpesten har slått til to ganger tidligere i farvann nær Norge. I 1988 og i 2002 ble flere tusen dyr funnet døde. I 1988 døde rundt 4 000 seler og i 2002 ca. 10 000 dyr i Kattegatt og Skagerrak. I hele Europa døde 20 000 dyr.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Selpest har nok en gang rammet den danske delen av Kattegatt, og i juni ble det varslet om døde dyr i Danmark

I 2002 døde rundt ti tusen sel av pest i Skagerrak og Kattegat, og svenske  selforskere frykter at pesten kan ramme sel langs svenskekysten og i Østfold igjen. 

Så mange som tre til fem tusen sel kan komme til å dø dersom smitten sprer seg denne gangen, tror forskerne.

Kom seint igang

Da selpesten var et faktum i 2002 var det flere kommuner i kyst-Norge som ikke hadde oversikt over hvordan de skulle håndtere de døde dyrene.

Nå varsler Fylkesmannen i Østfold kommunene om at de må gjøre seg klar for et utbrudd.
-Statens Forurensningstilsyn (SFT) har blitt varslet av Mattilsynet om mulig utbrudd av selpest i vårt område. Det må i den forbindelse være en beredskap for mottak av døde dyr, sier Bjørn Gudevold til NRK. 

Selpest

Det første utbruddet av selpest i 1988 ble forårsaket av at grønlandssel, som hadde vandret til Norge og langs norskekysten sørover, bar på viruset. Grønlandsselen er selv immun mot viruset, men andre selarter er ikke immune.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Kommunens ansvar 

Gudevold har ansvaret for forurensning hos Fylkesmannen i Østfold i sommer, og minner om at det er kommunene som har ansvaret for døde dyr som driver iland.

- Ved funn av døde dyr i strandkanten på Østfoldkysten må kommunen kontaktes. Døde sjøpattedyr kan leveres til destruksjonsanlegg for kadaver, bedriften Fett og Lim Fredrikstad,  eller avfallsforbrenningsanlegg, sier Gudevold.

 Døde dyr regnes som våtorganisk avfall, og deponering er da i utgangspunktet forbudt, men SFT kan etter søknad gi enkeltdeponier unntak.

Ikke så ille som fryktet ?

- Det er meldinger som tyder på at selpesten denne gangen ikke blir så ille som først fryktet. Det er ingen av Østfolds kommuner som så langt har varslet om døde dyr, sier Gudevold til NRK.

Selpesten startet på den danske øya Anholt for noen uker tilbake, og ser ut til å ha fått feste på den svenske vestkysten.

Det ustabile været den siste uka, blant annet med sterk vind og regn,  kan ha gjort at få folk har besøkt kysten, og at det dermed ligger døde seler langs kyststripen som fortsatt ikke er funnet.