Leverte "drapsbrev" til sykepleiere

Nå må en 25 år gammel tvangsinnlagt psykiatrisk pasient møte i tingretten. – Motstridende å tiltale en person som er akutt innlagt for en psykisk lidelse, sier kvinnens forsvarer.

Veum skilt
Foto: Tomas Berger / NRK

Bakgrunnen for tiltalen er at den 25 år gamle kvinnen leverte et brev med tittelen "drapsbrev" til to pleiere på psykiatrisk akuttavdelingen ved Sykehuset Østfold i januar i år.

Der sto det at hun visste hvem hun skulle drepe og at hun visste hvordan hun skulle gjøre det. Tre uker senere truet hun en annen pleier med kniv. Politiet mener at truslene var egnet til å framkalle alvorlig frykt.

Kvinnens forsvarer, advokat Torjus Torjusen, sier det er motstridende å tiltale en person som er akutt innlagt for en psykiatrisk lidelse.

– Det paradoksale er at hun er tvangsinnlagt for en alvorlig sinnslidelse, og slik jeg ser det må det regnes som det samme som utilregnelighet. Straffeloven krever nettopp at en person er tilregenlig for at man skal kunne dømmes, sier Torjusen.

– Bare sykehusets vurdering

Kvinnens forsvarer reagerer også på at bare sykehusets vurdering er lagt til grunn for å vurdere om kvinnen var tilregnelig.

– Dermed er det den formærmede som er den som avgjør om personen er strafferettslig tilregnelig, påpeker han.

Forsvareren ber om en uavhengig vurdering av kvinnens tilregnelighet, og vil ha saken utsatt.

Kvinnen er fortsatt innlagt ved psykiatrisk avdeling i Sykehuset Østfold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • I retten for grov korrupsjon

  En varmtvannsbereder, fire til seks flasker vin til jul og påske og en årlig sum på 75 – 100 000 kroner i fler år skal kommunale ansatt i Nannestad ha mottatt i bestikkelser fra en mann fra Fredrikstad I dag må 72 åringen fra Fredrikstad møte i Øvre Romerike tingrett sammen med den tidligere virksomhetslederen tiltalt for grov korrupsjon som skal ha gitt Fredrikstadmannen en uberettiget inntekt på 7,5 millioner kroner.

 • Ikke plass til nytt vikingskip

  Den planlagte utvidelsen av Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo har ikke tatt høyd for at det kan bli funnet nye skip i framtida.

  Tegningen er klare, og det haster å få penger slik at byggingen kan starte, sier fagfolk. Det er ikke tatt høyde for at vikingskipet som er funnet på Gjellestad i Halden får plass.

  Skal det være plass til et ekstra skip, må planene gjøres om: sier museumsdirektør Håkon Glørstad

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU