NRK Meny
Normal

«Supermann-ecstasy» beslaglagt på Svinesund

En mann i 20-årene ble tatt da han prøvde å smugle med seg 600 tabletter med «Supermann-ecstasy» over Svinesund i begynnelsen av januar.

Supermann-ecstasy

Tollvesenet fant 600 «Supermann-ecstasy»-tabletter i en bil på Svinesund for to uker siden.

Foto: Tollvesenet

5. januar ble 22-åringen stanset etter å ha krysset grensen på E6 ved Svinesund. Mannen er opprinnelig fra Montenegro, men er bosatt i Sverige.

– Bilen ble undersøkt av narkotikahund, og den markerte ved rattstammen på bilen. Det førte til funn av 600 ecstasytabletter av typen «Supermann», forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved Tollvesenet på Svinesund.

Mannen sa at han skulle besøke en venn i Oslo. I stedet endte turen hans hos politiet i Halden.

– På vei til Bergen

Wenche Fredriksen

Kontorsjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollsted.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Forrige uke holdt en mann på å miste livet i Trondheim, etter en overdose av det legene mener var samme type pille. Det er det første tilfellet helsevesenet har registrert i Norge.

I september ble 38.570 «Supermann-tabletter» beslaglagt på Svinesund. Pillene lå gjemt i bilen til en polsk statsborger, forteller Fredriksen.

Polakken er bosatt i Bergen, og politiet der mente at han var på vei dit med pillene. Mannen er ifølge bt.no internasjonalt ettersøkt for narkotikaforbrytelser foregått i Polen, og er nå varetektsfengslet, sammen med kureren.

– Da vi beslagla disse pillene i fjor, så var vi antakelig ikke kjent med at det kan ha vært snakk om et ekstra farlig stoff, forteller Fredriksen.

Beslag av Supermann-tabletter

I september i fjor fant tollerne nesten 40.000 «Supermann-tabletter» i hjulbrønnen på bilen til en polsk mann.

Foto: Tollvesenet

Flere dødsfall

I Storbritannia blir pillene linket til minst fire dødsfall. Tester viste at pillene inneholdt PMMA, et "mye sterkere" stoff enn det som vanligvis finnes i ecstasy, MDMA, ifølge politiet i Suffolk.

Også i Sverige har flere personer blitt fraktet til sykehus etter å ha tatt de livsfarlige pillene. En person er død, og politiet mistenker at han hadde fått i seg "Supermann-dopet".

– Han hadde oppgitt at han hadde tatt ecstasy. Vi antar at det var denne farlige varianten, men dette er ikke bekreftet ennå, sa overlege Erik Lindeman ved svenske Giftinformationscentralen til Aftonbladet.

Alvorlige bivirkninger

Steinar Madsen

Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Statens legemiddelverk

Tidligere i år advarte Legemiddelverket mot de potensielt livsfarlige pillene. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen sa til Dagbladet at noen personer er særlig følsomme, og at en liten dose PMMA kan gi alvorlige bivirkninger.

I tillegg kan effekten av pillene komme seint sammenlignet med MDMA.

– Dette gjør at noen tror de har fått for liten dose og tar enda en tablett. Da får de i seg en voldsom dose, som kan være dødelig, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • KrF stopper ikke Viken

  KrF står fast på at fylkeskommunene i Østfold, Akershus og Buskerud skal slås sammen til region Viken fra 2020. Partiet har vurdert om de vil trekke støtten de ga før sommeren, men har ifølge Aftenposten nå landet på at de vil stå fast på vedtaket.

  Laster kart, vennligst vent...
 • Vil legge ned fire grendeskoler

  Rådmannen i Eidsberg foreslår å legge ned de fire grendeskolene i kommunen. Det skal bygges en ny barneskole i Mysen, og den skal dimensjoneres for fremtidig befolkningsvekst og for å kunne erstatte dagens fire grendeskoler, ifølge rådmannens forslag.

  Ordfører tar i mot folketog mot nedleggelse av grendeskoler.
  Foto: Lars H. Pedersen / NRK