Sterke protester mot sleping av «Najaden»

Eierbyttet av den svenske fullriggeren «Najaden» møter stor motstand i Halmstad. I dag slepes seilskuta til Fredrikstad, til sterke protester fra byens befolkning.

Store protester

Et stort antall mennesker hadde stilt seg opp på brygga i Halmstad for å protestere mot at seilskuta «Najaden» nå slepes til Fredrikstad.

Foto: Privat

Halv ett i ettermiddag startet slepingen av den svenske fullriggeren «Najaden» fra Halmstad i Sverige til Isegran i Fredrikstad.

Det skjedde ikke uten protester fra Halmstads befolkning, og et stort antall mennesker hadde stilt seg opp på brygga for å vise sin misnøye mot at seilskuta nå blir norsk.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den svenske seilbåten Najaden er solgt til en fartøysvernforening i Norge. Det liker innbyggerne i Halmstad dårlig og gjør hva de kan for å overdøve politikeren Ann-Charlotte Westlund som skal sende båten avgårde.


Knut Sørensen overtok båten i Halmstad på vegne av Seilskuteforeningen Øst i Viken. Han forteller at de sterke reaksjonene ikke kom som noen overraskelse.


– Vi var veldig forberedt på at dette skulle skje. Dersom noen fra Sverige hadde kommet for å hente «Christian Radich» hadde vi sikkert ikke vært så glade vi heller, sier han.

– Var forberedt på motstand

Halmstads ordfører Ann-Charlotte Westlund (M) forsøkte å roe folkemassen på havna før representantene fra seilskuteforeningen offisielt skulle overta eierskapet av «Najaden».

– Jeg håper endelig at vi klarer å vise vår respekt til seilskuteforeningen som skal ta med skipet til Fredrikstadk, var anmodningen fra Westlund.

Det var Halmstad kommune som for to år siden bestemte seg for å selge fullriggeren, og de politiske prosessene i forkant av salget vekket sterke reaksjoner.

At eierbyttet ville skape reaksjoner har vært kjent for Seilskuteforeningen Øst i Viken lenge. De var derfor godt forberedt på å møte motstand i Halmstad.

– Jeg forstår veldig godt at de er lei seg. Denne båten har vært en betydelig del av bybildet i Halmstad i mange år. Nå er det en gang sånn at Halmstad kommune har bestemt at de vil selge båten, og det er det politiske vedtaket innbyggerne også må forholde seg til, sier Sørensen.


Najaden

Her ligger fullriggeren Najaden til kai uten for Halmstad slott i Sverige. Nå slepes den til Isegran i Fredrikstad,

Foto: JONAS ERICSSON/GHOSTRIDER/WIKIMEDIA COMMONS

Tente gravlys på kaia

Fullriggeren ble bygget i 1897, og gitt i gave til Halmstad kommune fra en grosserer i 1946. Den skulle da være et minne om seilskutebyen Halmstad.

«Najaden» ble solgt til seilskuteforeningen til en en symbolsk sum på 300.000 kroner.

– Dette er en tragedie, det er derfor vi flagger på halv stang i dag, sier Eva Trygg i foreningen Najadens venner til Sveriges Radio.

Sammen med en rekke andre medlemmer av foreningen tente hun gravlys på kaia for å markere sin motstand mot eierbyttet. Hun kritiserer kommunestyret i Halmstad for ikke å ha tatt hensyn til sine innbyggerne.

– Smågrevene i kommunestyret har tatt avgjørelser over hodet på innbyggerne i Halmstad, sier hun.

Det avviser ordfører Westlund til Sveriges Radio.

– Dette er et vedtak med bred politisk opplutning. Kun to partier har stemt mot forslaget. Når det er sagt forstår jeg at folk er opprørte, men Najaden har ingen historisk tilknytning til Halmstad, sier Westlund.