NRK Meny
Normal

Protesterer mot flyseteavgifta

Samtidig som flyseteavgifta ble vedtatt i Stortinget, ble det starta protestgrupper på Facebook.

Rolf Evald Olsen

Rolf Evald Olsen mener man må lytte til Ryanair når de sier de kommer til å flytte baseflyene sine fra Moss Lufthavn Rygge hvis flyseteavgifta blir innført.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Mandag ble flyseteavgifta vedtatt i Stortinget . Omtrent samtidig ble facebookgruppa «Nei til flyseteavgift!» danna. Gruppa vokste raskt, og i skrivende stund har den over 1.300 medlemmer.

– Det var en ren impulshandling, forteller Rolf Evald Olsen til NRK. Det var han, sammen med datteren Maria A. Olsen, som oppretta gruppa.

– I disse tider hvor arbeidsledigheta øker, bør vi jo ikke på gjørs gå inn for at tusen arbeidsplasser skal forsvinne, sier Rolf Evald Olsen.

Helt siden nyheten om den såkalte flyseteavgiften kom i slutten av november, har ledelsen for Moss lufthavn Rygge sagt at dette kan bety full stans for lufthavnen, og at de må legge ned høsten 2016. Lederen av næringskomiteen på stortinget, Geir Pollestad (SP), frykter at den varslede flyseteavgiften kommer til å ramme Østfold hardt .

Olsen er fra Halden, men bor i Strømstad, rett over grensa i Sverige. Han sier det er sjelden han selv bruker flyplassen i Rygge, men at det ikke er flytilbudet han frykter for. I tillegg til arbeidsplassene som forsvinner, så synes han hele ideen bak flyseteavgifta er feil.

Kaller det en miljøbløff

– De skjuler seg bak at det er en miljøavgift, som skal bidra til et bedre klima. Men det gjør jo ikke det! Folk kommer ikke til å fly mindre, de kommer til lå reise til andre flyplasser i stedet - med bil. Og Ryanair sine fly blir flytta til en annen base, og kommer til å fly akkurat like mye, så dette er bare symbolpolitikk, mener Olsen, og sammenligner det med poseavgifta til samme regjering.

At det blir dyrere å fly er ikke et argument han mener bør telle i noen retning.

– Dette handler ikke om meg og deg, eller noen andre. Dette handler om hva Ryanair mener, som har sagt at det er sannsynlig at de legger ned på Rygge hvis det blir økte avgifter.

– Ryanair har makta

Skjermdump fra facebookgruppen "Nei til flyseteavgift!"

Ikke alle er tatt med i gruppen frivillig.

Foto: Skjermdump/Facebook/Nei til flyseteavgift!

Men synes du Ryanair skal få diktere norsk avgiftspolitikk?

– Det er i så fall et positivt diktat. Og ja, det kan være et spill for galleriet, men historien viser jo de har realisert slike ting før.

Rolf Evald Olsen vet ikke hvordan facebookgruppen kan hjelpe dem i kampen mot flyseteavgifta, men sier han aldri hadde venta et så stort trykk. Men innrømmer at nok ikke alle er med i gruppa frivillig.

– Vi har lagt til noen ja, men hvis de ikke vil være i gruppa, så kan de bare forlate den.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.

  • Sarpsborg-spiller til HamKam

    HamKam og Sarpsborg er blitt enig om en låneavtale for islendingen Orri Sigurdur Ómarsson (23). Midtstopperen har fire landskamper for Island og kom til Sarpsborg før denne sesongen. Nå blir det førstedivisjonsspill på Hamar for islendingen.

    Orri Sigurdur Omarsson
    Foto: Sarpsborg 08