Hopp til innhold

Prosjekt skal overbevise asylsøkere om å reise

Gjennom direkte samtaler mellom saksbehandler og søker, ønsker UDI å få flere tusen asylsøkere med utreiseplikt til å reise tilbake dit de kom fra.

ROP skal overbevise asylsøkere som har fått avslag om å reise.

ROP, eller realitetsorienteringsprosjektet, skal overbevise asylsøkere som har fått avslag om å reise.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

ROP, eller realitetsorienteringsprosjektet, er et tiltak fra UDI som går ut på at asylsøkere skal overbevises om at de ikke har noen fremtid i Norge, og bør reise hjem. Mange av dem har vært her i flere år.

Hobøl asylmottak deltar i prosjektet, og en kvinne NRK har snakket med er blant dem som har fått avslag og er i samtaler med UDI. Hun ønsker å være anonym.

En anonym kvinne fra Somalia syntes det var fint å snakke med saksbehandler.

En anonym kvinne fra Somalia syntes det var fint å snakke med saksbehandler.

Foto: NRK

– Jeg ble forklart hvordan saken min gikk, hvorfor jeg fikk avslag og hva jeg kan gjøre videre, forteller kvinnen fra Somalia.

– Fint å møte saksbehandler

Hun er fornøyd med realitetsorienteringsprosjektet.

– Jeg synes det er bra at man kan møte saksbehandleren som har behandlet saken. Det er viktig å få riktig informasjon fra dem, slik at man kan vurdere informasjonen og rådene man får.

Omtrent tre tusen asylsøkere med utreiseplikt bor på norske asylmottak, slik som kvinnen fra Somalia i Hobøl. UDI forklarer at det er viktig å være tydelig i prosessen. Det sier Marina Mrkaljevic, som er prosjektkoordinator i UDI

Marina Mrkaljevic, prosjektkoordinator UDI

Marina Mrkaljevic, prosjektkoordinator UDI

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Det er viktig for søkere å vite at det ikke er håp om å få bli, at endelig avslag er endelig avslag. Da kan de lettere starte livet igjen i utlandet.

Har fått opplæring

Det er flere flyktninger på vei til Norge, defor mener UDI det er viktig å sende et klart signal til de som ikke har et virkelig behov for hjelp.

– I ROP har vi valgt ut gruppene der mange ofte får avslag, som Afghanistan og Nigeria, fortsetter Mrkaljevic.

På Hobøl asylmottak, som er en del av prosjektet, har de fått opplæring i hvordan de skal håndtere disse menneskene.

– Det er viktig å overbevise enkelte personer om at man kan bruke tiden på noe bedre et annet sted, heller enn å sitte på et mottak i ti år, sier Said Aamin, returansvarlig på Hobøl asylmottak.