NRK Meny
Normal

Pristigning på 92 prosent

Nordmenn har bidratt til at prisene i det svenske fritidshusmarkedet har skutt i været.

Koster, Bohuslän

92 PROSENTS PRISSTIGNING. Rundt 80 prosent av husene i Nord-Bohuslän selges til nordmenn, og det handles året rundt.

Foto: Rainer Prang / NRK

Selv om nordmenn stort sett kjøper fritidshus i Sverige, som om det aldri kommer noen økonomisk nedgang her til lands, har fritidshusmarkedet på svensk side så langt i år gått tråkt, skriver Dagens Nyheter.

Men nå ser det ut til å løsne.

Det nærmer seg sommer, og det svenske fritidshus- og hyttemarkedet er i bevegelse.

Les også:

Illustrasjonsfoto

KUN SLÅTT AV DANSER OG TYSKERE. Nordmenn eier mange fritidshus i Sverige.

Foto: Rainer Prang / NRK

92 prosent prisstigning

I løpet av de siste ti årene har prisene på svenske fritidshus steget med over 92 prosent.

Økningen skjedde i hovedsak i årene 2002 til 2007. Fra finanskriseåret 2008 har økningen stagnert, og de to siste årene har det til og med vært en reduksjon.

- Selv om prisutviklingen, spesielt for villaer ikke har vært så lysende, har det skjedd en forbedring den senere tiden.

Den utviklingen er ikke like tydelig, når det gjelder fritidshus, sier Per-Arne Sandegren, analysesjef ved Svensk Mäklarstatistik, til Dagens Nyheter.

En forklaring er i følge ham at tilbudet er uvanlig stort, og at den store 40-tallsgenerasjonen nå vil selge, mens kjøperne har sittet på gjerdet og ventet på bedre tider.

Les også:

Nordmenn er unntaket

Men det er ingen regel uten unntak, og unntaket heter "nordmenn", når det er snakk om handel av fritidshus i Sverige.

Nordmenn har fortsatt å kjøpe fritidshus i grensetraktene, og det har begunstiget huseiere og meglere på vestkysten.

Nordmennene nærmer seg nå tetposisjon blant utenlandske eiere av fritidshus i Sverige, selv om dansker og tyskere fortsett ligger litt foran.

Rundt 80 prosent av husene i Nord-Bohuslän selges til nordmenn, og det handles året rundt.

Sterk krone

Nordmenns iver etter å kjøpe seg opp på Bohusläns-kysten har vært tilstede i mange år, og norsk krone har vært sterk i forhold til den svenske lenge.

Handlekåte nordmenn har for lengst oppdaget at en leilighet, hus eller en hytte i Bohuslän er å få kjøpt til et betydelig lavere beløp enn tilsvarende lenger opp i Oslofjorden på norsk side av grensen.

Så ivrige var nordmenn på å handle hus, og så vanskelig var det blitt for unge i etableringsfasen rundt Strømstad, at det ble startet et "Strømstad-parti" i 2006, som blant annet hadde nordmenns invasjon av kommunen på sin agenda.

I fjor høst var det en svak nedgang i salget av hytter langs den svenske vestkysten.

Ifølge eiendomsmeglerne var årsaken at den svenske krona var blitt sterkere, og at været sommeren 2012 var så dårlig at nordmenn heller reiste til Syden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.