NRK Meny
Normal

Prisøkning på 25 prosent

Strømstad kommune har populære fritidshus.

Illustrasjonsfoto

MANGE NORSKE EIERE. Fritidshusene på den svenske vestkysten har mange nordmenn som eiere.

Foto: Rainer Prang / NRK

I Sverige har fritidshus i gjennomsnitt blitt 15 prosent dyrere de siste fem årene.

Det er imidlertid stor variasjon regionene i mellom, og for Norge-nære Strømstad kommune har prisene økt mer enn gjennomsnittlig ellers i Sverige.

Les også:

Doblet pris

I Karlshamn og Leksand er prisene fordoblet de siste fem årene viser tall fra Fastighetsbyrån, mens det har vært et prisras i kommuner som Växjö og Trosa.

I såkalt "fritidshustette kommuner" viser tallene fra Fastighetsbyrån store sprik i hva husene omsettes for.

Strømstad kommune ligger i en en sone med mange fritidshus, og der har prisen økt med 25 prosent på fem år.

Et gjennomsnittlig fritidshus i Strømstad kommune koster 785.000 svenske kroner, og er blant de rimeligste i kategorien "fritidshustette kommuner".

På topp i denne kategorien ligger Båstad med en gjennomsnittspris på 3,4 milioner svenske kroner og Värmdö med en snittpris på 2,8 millioner kroner.

Les også:

Mange nordmenn

Bohuslän er en av vinnerne på fritidshus-markedet, og lokker til seg kjøpere fra hele Sverige.

Men svenskene får hard konkurranse fra nordmenn, som fra Oslo til Strømstad via ny E6, tar hytteturen til den svenske vestkysten på et par timer.

I de senere årene har trykket på fritidshus i Strømstad-området vært stort, og mange nordmenn har derfor valgt å kjøpe seg fritidshus lenger syd, som for eksempel i Tanum.

- For tiden er det kjøpers marked, når det gjeder fritidshus.

Jeg tror dog at det å bo i fritidshus på litt sikt blir mer og mer interresant, særlig for de som bor i storbyene og må kompromisse på boflate og grøntarealer, sier Lars-Erik Nykvist - administrerende direktør i Fastighetsbyrån i en pressemelding.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Pasientsikkerheten er ivaretatt

    Sykepleierflukten fra hjerteavdelingen på Sykehuset Østfold, går ikke ut over pasientsikkerheten. Det sier fagdirektør Helge-Stene-Johansen. Nær halvparten av sykepleierne ved hjerteavdelingen har sluttet i løpet av året, og Fylkesmannen har åpnet tilsynssak etter en bekymringsmelding fra Sykepleierforbundet. Fagdirektøren sier de har iverksatt tiltak.

  • Vil ha ned plastforbruket

    Bruken av plast må begrenses, sier professor i materialteknologi ved Høgskolen i Østfold, Anna-Lena Kjøniksen, etter at det er funnet mikroplast i blåskjell langs hele norskekysten. Bare skjell fra Finnmark inneholder mer plast enn skjell på Østfoldkysten. Partiklene kommer bl.a. fra plast vi kaster, bildekk og kunstgressbaner, sier Kjøniksen.