NRK Meny
Normal

En prestegård full av julekrybber

Varteig prestegård i Sarpsborg er virkelig preget av minnet om Jesu fødsel: Sokneprest Ingrid Levinsen samler på julekrybber og har nå 90 stykker i samlingen.

Ingrid Levinsen samler på julekrybber

Denne julekrybben ønsket jeg med til 40-årsdagen, forteller sokneprest Ingrid Levinsen.

Foto: Ketil Strebel / NRK

På Varteig prestegård finner vi julekrybber i alle størrelser og fra nær sagt alle verdens kanter.

– Grunnen til at jeg begynte å samle på julekrybber er fordi det er så mange forskjellige. Jeg oppdaget noe jeg synes det er spennende: Julekrybber fra i forskjellige steder i verden er de laget som om Jesus ble født hos dem, sier Ingrid Levinsen.

Hun har flere eksempler på dette: En krybbe fra Venezia er formet som en gondol. Figurene på en kinesisk julekrybbe har kinesiske ansiktstrekk. Den japanske julekrybben viser Maria og Josef i kimono. I Ecuador fant Levinsen en julekrybbe med lama i stedet for esel eller okse.

Kjøpte den første i Etiopia

Ingrid Levinsen bodde i Etiopia i mange år som misjonærbarn. Der kjøpte hun sin første julekrybbe. Den er også spesielt knyttet til stedet: Den viser Jesus født i en stråhytte. Levinsen har flere julekrybber fra Etiopia.

– Jeg vokste opp i et hjem hvor julekrybben hadde en plass og hvor vi hadde flere julekrybber. Jeg hadde allerede noen krybber da jeg tenkte at det skal jeg samle på. Det var først da jeg ble voksen at jeg begynte virkelig å samle, forteller hun.

På reise til Tsjekkia fant hun en julekrybbe laget i krystall, og den inngår i samlingen.

– Jeg har også en bitte liten julekrybbe fra Assisi i Italia. Det er der julekrybbekunsten kommer fra. Den er tilskrevet Franz av Assisi Jeg har ikke vært der selv, men det har blitt slik at venner kjøper krybber til meg når de er ute og reiser, sier Ingrid Levinsen.

Arvet mors julekrybbe av glansbilder

Julekrybbe av glansbilde

Ingrid Levinsen arvet julekrybben av glansbilder moren fikk like etter krigen. Det er en julekrybbe med grantrær med snø på.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Viktigst er kanskje en enkel, gammel julekrybbe laget av glansbilder. Den har hun arvet etter sin mor. Moren fikk den da hun var liten, rett etter krigen. Denne julekrybben er norsk, med grantrær med snø på.

13 av julekrybbene finner vi på eller ved juletreet i prestegården: Som motiv på julekuler eller som pynt som er hengt på treet.

Julekrybbene står bare framme i julen. Resten av året er de ryddet bort sammen med resten av julepynten. I julen ryddes all annen pynt i huset bort og erstattes med julekrybber, en omfattende ryddejobb.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.