NRK Meny
Normal

– Hun sa jeg var en skam for Kirken

Vikarprest Hanne Marie Pedersen-Eriksen i Sarpsborg forberedte seg på gravferd da hun ble slått i ansiktet av en ukjent person. Grunnen skal ha vært at 27-åringen er gift med en kvinne.

Kari Mangrud Alvsvåg og Hanne Marie Pedersen-Eriksen

Prost Kari Mangrud Alvsvåg (t.v.) ser alvorlig på at Hanne Marie Pedersen-Eriksen ble slått i ansiktet mens hun var på jobb.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Pedersen-Eriksen, som er åpen om at hun er lesbisk, forberedte seg forrige uke på å gjennomføre en gravferd på krematoriet i Sarpsborg.

Hun sto inne på prestekontoret da en ukjent kvinne kom inn til henne.

– Hun stilte seg opp foran meg, sa at jeg var en skam for Kirken og slo til meg i ansiktet. Det hele gikk veldig, veldig fort, men jeg ble sjokkert. Det var utrolig ubehagelig, forteller 27-åringen.

Omstridt

Pedersen-Eriksen var i mars i sentrum av en omstridt ansettelsessak i Møre Bispedømme.

Kirkerådet i Sandøy innstilte 27-åringen til jobben, men biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, ville ikke ordinere henne på grunn av hennes legning.

Pedersen-Eriksen bestemte seg senere for å takke nei til jobben. Saken fikk stor oppmerksomhet i media.

Om hendelsen i Sarpsborg sier hun:

– Jeg tror hun viste til at jeg er gift med en kvinne, og det mente hun ikke var riktig for en prest. Det er helt greit at folk er uenig i hvordan jeg ønsker å leve livet mitt, men jeg vil heller ta det gjennom dialog, forteller Pedersen-Eriksen.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen

Hanne Marie Pedersen-Eriksen tror hun ble slått i ansiktet fordi hun er gift med en kvinne.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Sjokkerende

27-åringen gjennomførte to gravferder etter at hun ble slått. Prost Kari Mangrud Alvsvåg i Sarpsborg prosti ser alvorlig på saken.

– Det er sjokkerende at folk uttrykker meninger ved å gå fysisk til angrep på folk som er i jobb. Det er rett og slett sjokkerende, sier hun.

Alvsvåg har orientert biskop Atle Sommerfeldt i Borg og politianmeldt saken.

– Det er en veldig alvorlig sak. Det er hatkriminalitet, det er legemsfornærmelse og det er egnet til å skape frykt. Som samfunn må vi ta ansvar for å finne andre måter å snakke om det vi er uenige om, sier hun.

Ingen mistenkt

Kai Andersen

Krimsjef i Sarpsborg Kai Andersen bekrefter at politiet har mottatt en anmeldelse i saken.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Krimsjef Kai Andersen hos Sarpsborg-politiet bekrefter at de etterforsker saken som en legemsfornærmelse.

– Vi jobber med å avdekke hvem det er som har utført handlingen. Foreløpig er det ingen navngitt mistenkt i saken.

Også Andersen ser alvorlig på at Pedersen-Eriksen ble utsatt for vold på grunn av sin legning.

– Vi ser litt ekstra alvorlig på saken da det i dette tilfellet kan dreie seg om hatkriminalitet. Handlingen virker å være utført med motiv av at fornærmede har en homofil legning, forteller han.

Pedersen-Eriksen er likevel ikke skremt fra å fortsette i jobben.

– Jeg har blitt holdt fysisk fast og blitt fortalt at jeg ikke burde få jobbe i kirken, og at jeg kommer til å komme til helvete. Men jeg har aldri blitt utsatt for vold tidligere. Jeg er litt ekstra på vakt, men det går fint, for det er mange flotte mennesker her i Sarpsborg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK