NRK Meny
Normal

– Vi trodde ikke det kunne være så farlig

Lydia Lande Linge og Aurora Kynningsrud ble hardt skadd i akeulykken i Hafjell den 29. desember i fjor. Venninnen Astrid Bøe Jacobsen (18) døde.

Aurora og Lydia

Lydia Lande Linge og Aurora Kynningsrud fortalte i dag sin historie til Halden Arbeiderblad.

Foto: Privat

De to venninnene forteller i dag sin historie i Halden Arbeiderblad. De føler et behov for å fortelle hva som skjedde den skjebnesvangre søndagen.

– Vi er jo på en måte en påminnelse og et bevis på at Astrid er borte og at det er en som mangler. Det er vanskelig, sier de til avisen.

LES OGSÅ:

Akte inn i en kafévegg

En nær vennegjeng reiste til Hafjell i desember. Etter en dag med regn og dårlig vær bestemte de seg på kvelden for å gå ut og ake da de ønsket å gjøre noe sammen. Planen var å ake ned bakken med plastposer på rumpa. I stedet akte de på en sikkerhetsmatte.

– Vi var ikke vonde å be og kastet oss på matta. Vi visste ikke at det kunne gå så fort. Men vi fikk en advarsel om at vi skulle hoppe av hvis vi skjenet eller det gikk for fort. Gutten som satt på matta hoppet av, men alt gikk så fort at vi ikke merket noe til det. Vi var bare så lykkelige. De som så oss ake forbi forteller at vi lo og hadde det gøy, forteller de til Halden Arbeiderblad.

Den skjebnesvangre aketuren endte med en kraftig kollisjon med en kafévegg. Lydia Lande Linge forteller til avisen at hun ikke har mange minner fra det som skjedde. Hun var bevisstløs etter kollisjonen og pådro seg blant annet et brudd i nakken.

– Jeg husker at de første som kom ut og fant meg var de fra «Torgeir og kjendisene». Jeg lå ute på bakken og så inn gjennom vinduet hvor jeg så Lydia innenfor. Meg klarte de ikke flytte inn, forklarer Aurora Kynningsrud.

Akeulykke Hafjell

Ungdommene hadde fjernet en beskyttelsesmatte som de akte på. De raste nedover bakken i rundt 300 meter før de krasjet i en vegg på et kafébygg nederst i alpinanlegget.

Foto: Reidar Gregersen

– Vi så en del ungdommer som lå veldig hardt skadet på bakken

Torgeir og kjendisene

Torgeir og Kjendisene spiste middag da de hørte et høyt smell i veggen på restauranten. Torgeir Hansen til høyre i bildet.

Foto: Pressefoto

– Det var en vemmelig opplevelse å se forslåtte ungdommer. De hadde gått i veggen og slått seg veldig. De var bevisstløse i starten, men etter hvert våknet tre av dem. Den siste fikk vi ikke kontakt med, sa vokalist Torgeir Hansen i Mossebandet «Torgeir og Kjendisene» til NRK.no etter ulykken.

Bandet skulle spille sin siste konsert for året på Hafjell samme kveld, og satt og spiste middag med konsertarrangøren og en sikkerhetsvakt da de hørte et smell i veggen.

– Vi var helt alene i restauranten og bakken var mørk. Før dørene ble åpnet hørte vi et kjempehøyt smell i veggen. Vi trodde at en høyttaler hadde gått i bakken, sier Hansen.

Arrangøren løp ut for å se hva som hadde skjedd, og han ropte til bandet at noen hadde kjørt i veggen.

– Vi løp ut og så en del ungdommer som lå veldig hardt skadet på bakken. Vi fikk hjulpet til så godt vi klarte. Men vi har begrensede kunnskaper, så vi måtte være veldig forsiktige. Arrangøren holdt kontakten med ambulansepersonell, som fortalte hva vi skulle gjøre med pasientene frem til de kom frem.

LES OGSÅ:

Døde på Ullevål

Astrid Bøe Jacobsen ble fraktet til Oslo universitetssykehus Ullevål. Mandag 30. desember døde hun på sykehuset.

Både Lydia og Aurora ble betegnet som kritisk og alvorlig skadet.

Begge er nå hjemme igjen, men Lydia er fortsatt såpass dårlig både psykisk og fysisk at hun ikke har orket å begynne på skolen igjen.

– Vi var klar over at det vi gjorde ikke var lov. Men vi trodde ikke det kunne være så farlig. Vi vet at det ikke er det smarteste vi har gjort, men dumhet bør ikke straffes med døden, sier de ettertenksomt til Halden Arbeiderblad.

De er takknemlige for at de har overlevd, samtidig som det er en vanskelig følelse i forhold til at en av dem ikke overlevde.

Sarpsborg 08 samlet i dag sine kvinnelag og ledere til å minnes Astrid Bøe Jacobsen, som mistet livet etter akeulykken i Hafjell søndag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bålforbud opphevet i Sarpsborg

    Bålforbudet som ble lagt ned i mai er nå opphevet i Sarpsborg. Brannvesenet ber likevel alle om å utvise den største forsiktighet med åpen ild. Situasjonen vurderes fortløpende opp mot værprognosene.

  • Ny keeper til Sarpsborg

    Jorge Miguel Vieira er ny keeper på Sarpsborg 08. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Til daglig spiller portugiseren for Ørn Horten, men tar over i Sarpsborg etter Anders Kristiansen, som går til belgisk fotball i slutten av juli.