NRK Meny
Normal

Polsk mann tiltalt for drapsforsøk

Mannen som skal ha slått en landsmann i hodet med øks i fjor høst er tiltalt for drapsforsøk.

Alvorlig skadd etter knivstikking i Sarpsborg

En 53 år gammel polsk mann er tiltalt for drapsforsøk etter en grov voldsepisode i Sarpsborg i fjor høst. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Voldsepisoden skjedde på Vesteng i Sarpsborg i oktober i fjor. En polsk mann i slutten av 30-årene ble livstruende skadet etter å ha blitt slått i hodet med en øks.

Ifølge tiltalen ble fornærmede påført et omfattende blodtap og betydelige skader, blant annet brudd på hjerneskallen og skader på hjernevevet.

Han fikk også lammelse i høyre kroppshalvdel og skade på venstre hjernehalvdels funksjoner, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Mannen overlevde økseslaget fordi han fikk rask behandling av medisinsk personell.

Tiltalte mente han var offeret

Alvorlig skadd etter knivstikking i Sarpsborg

Den polske mannen i 30-årene mottok rask legebehandling og ble sendt direkte til Oslo universitetssykehus med luftambulanse.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Påtalemyndigheten mener en 53 år gammel polsk mann forsøkte å drepe sin landsmann, og tok i slutten av april ut tiltale som går på drapsforsøk.

Den nå tiltalte mannen har tidligere hevdet at det er han som er offeret i saken.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Han har en helt annen oppfatning av hendelsesforløpet enn det han blir presentert og det som blir reflektert i siktelsen. Han erkjenner derfor ikke straffskyld, sa advokatfullmektig Thomas Andrews til NRK i forbindelse med fengslingsmøtet i fjor høst.

Ifølge mannens advokat Bjørn Haugen mener mannen fremdeles at det er han som er offeret.

– Det er ingenting som har endret seg på det punktet. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Haugen til NRK.no.

Også en annen polsk mann ble pågrepet etter den grove volden, men han ble løslatt i fjor.

Politiet ønsket å varetektsfengsle mannen, men tingretten mente det ikke var grunnlag for dette.

Ville hjem til Polen

Det var den polske mannen som ble løslatt i fjor som meldte fra til politiet om volden.

Mannen er bosatt i Polen og ønsket å reise tilbake til hjemlandet da han ble løslatt. Politiet gjennomførte i fjor høst et rettslig avhør av mannen, som kan brukes som bevis i rettssaken som starter i Sarpsborg tingrett 15. oktober.

Tingrettsdommer Inger-Marie Landfald skal lede hovedforhandlingen, mens statsadvokat Lars Erik Alfheim er aktor. Advokat Bjørn Haugen er 53-åringens forsvarer.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingen, skriver sa.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Moss Avis: Rv19-løsning i sikte

    Det skal være bestemt at Bane Nor skal forsterke et punkt ved Kransen i Moss for å legge til rette for ny riksvei mellom Moss havn og E6. Det skriver Moss Avis på nett. Det til tross for at prislappen kan bli over 5 milliarder kroner, mot tidligere anslag på 2,7 milliarder.

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50