NRK Meny
Normal

Trygg Trafikk slår pollen-alarm

Pollen er ikke bare en plage for allergikere. Det gule støvet kombinert med regn gjør veiene såpeglatte og kan være livsfarlig for MC-førere.

MC-fører

TO HJUL: Motorsyklister er særlig utsatt i trafikken når det er pollen i vegbanen.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Med mye pollen i lufta og litt fukt på veien når det kommet nedbør, så kan det fort bli glatt. Det er ikke noe heldig for MC-førere eller syklister, sier distriktsleder i Trygg Trafikk, Paal-Gunnar Mathisen.

Einar Lie

KJØRELÆRER: Einar Lie jobber som kjørelærer på Onsøy trafikkskole i Fredrikstad. Han har selv opplevd å skli på pollen i veien.

Foto: Petter Larsson/NRK

Og at det kan bli glatt bekreftet kjørelærer Einar Lie.

– Det er ikke noe kul følelse, altså. Du tenker bare at nå går det i dass.

Utsatt på to hjul

MC-kjørelæreren prøver å forberede elevene sine på alt de kan komme over i trafikken. Og det å miste veigrepet på grunn av pollen blandet med regn er en av tingene man må tenke på.

– Det er som å kjøre berg og dalbane også forsvinner sikkerhetsbeltet, forklarer Lie.

Man er utsatt når man kjører på to hjul i trafikken. Bare i maimåned har fire motorsyklister dødd i trafikken i Norge, ifølge Trygg Trafikk. I tillegg kommer alle de små og større ulykkene med motorsykler.

Paal-Gunnar Mathisen, Trygg trafikk

STOR RISIKO: Enkelte tar for stor risiko i trafikken, mener distriktsleder i Trygg Trafikk, Paal-Gunnar Mathisen.

Foto: Trygg trafikk

– Noen tar kanskje litt for stor risiko i forhold til ferdighetene sine, det kan bidra til at man havner i en ulykke eller har et uhell, mener Mathiesen i Trygg Trafikk.

– Kjør etter forholdene

Kjørelæreren minner om at alle, uansett kjøretøy, må kjøre etter forholdene. Men som motorsyklist må man være forberedt på alt, hele tiden.

– Du sitter på to hjul og er ganske ubeskyttet. Det er ikke som en bil med fire hjul, man har ikke et svært bur rundt seg. Det er viktig å tenke på, sier Lie.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.

  • Ber russen følge reglene

    Politiet skriver på Twitter at de har mottatt vanvittig mange klager mot russ på grunn av støy og særdeles høy musikk. De har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alle meldingene, og anmoder russen på sterkeste om å vise hensyn og forholde seg til gjeldende regler.

    Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.
    Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK