Hopp til innhold

Politikere uten håp

Kampen for å beholde Rygge flystasjon fortsetter på Stortinget i dag. Men østfoldpolitikerne som skal møte Forsvarskomiteen har egentlig ikke særlig til håp.

Østfoldpolitikere

Inger Lise Skartlien, Ole Haabeth (midten) og Svein Roald Hansen har ikke store forventinger foran møtet med Utenriks- og forsvarskomiteen.

– Dessverre ser jeg det som lite sannsynlig. Men det er nå tross alt en høring, og vi skal gjøre det vi kan helt frem til beslutningen skal fattes.

Rygge-ordfører Inger Lise Skartlien (Ap) i Rygge i Østfold har lave forventninger til dagen.

I dag holder nemlig Utenriks- og forsvarskomiteen åpen høring om langtidsplanen for Rygge flystasjon og resten av Forsvaret.

Regjeringen foreslår at Rygge flystasjon blir lagt ned og at all virksomhet unntatt Heimevernets distrikt 01 og redningshelikoptrene blir borte.

Les også: Vil legge ned Rygge flystasjon

Ga opp allerede i mars

Skartlien skal sammen med blant andre fylkesordfører Ole Haabeth (Ap), ordførerne i Moss, Rygge og Råde legge frem sine syn overfor komiteen.

Men Skartlien er ikke alene om å ha lave forventinger. Fylkesordfører Ole Haabeth sa allerede 23. mars til NRK at løpet nok er kjørt.

– Vi har holdt på å slåss ganske lenge nå. Det er vel fortsatt noen muligheter, men jeg vil ikke spenne forventningene for høyt. Det har vært en bred prosess, og den konklusjonen som man kom med nå, den skal det nok være vanskelig å gjøre noe med, tror jeg.

Med seg har de også ordfører i Moss, Tage Pettersen, ordfører i Råde, Rene Rafshol, ordfører i Hvaler. Eivind Borge, og ordfører i Spydeberg, Knut Espeland.

Les også: – Nedleggelse er det siste vi trenger

– Vi er uenig i mye

Delegasjonen har to hovedfokus foran høringen i dag. Det ene er å beholde Generalinspektøren med staber på Rygge, og ikke flytte dem til Bodø. Og så er de opptatt av at Forsvaret skal beholde eierskapet i flystripa.

– Det er veldig mye vi er uenig i, men det er disse to tingene vi har valgt å fokusere på, og forsvare det ut fra et forsvarsfaglig standpunkt, sier Skartlien.

Les også: – Jeg er skuffet over regjeringen

Avgjøres av Stortinget

Forsvaret vil legge ned mesteparten av virksomheten på Rygge, flystasjonen inkludert. Det kom fram i langtidsplanen for Forsvaret. Det eneste som blir igjen på Rygge er Heimevernsdistrikt 01, og rednings- og transporthelikoptrene.

Etter høringen skal komiteen jobbe videre, før de skal legge frem sin innstilling for Stortinget. Det skjer den første uka i juni, før det fattes endelig vedtak i Stortingen den 14. juni.

– I utgangspunktet tror jeg nok vi må innstille oss på at den beslutningen som tas i midten av juni blir gjennomført, sier Svein Roald Hansen (Ap), som er første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen.

27. mars sa Hansen at det er opp til opposisjonen på Stortinget å kjempe for fortsatt militær aktivitet på Rygge. Han sa at han hadde tapt kampen innad i regjeringspartiet.

Les også: Arbeiderpartiet gir opp Rygge