NRK Meny
Normal

Politikere kan bli stående uten jobb: – Verst for familien

Natt til tirsdag vil mange politikere bli arbeidsledige. Line Henriette Hjemdal (KrF) husker godt da hun leste «stilling ledig»-spalten i lokalavisa på valgnatta.

Line Henriette Hjemdal Hans Olav Syversen

I FARE: Selv om KrF kommer over sperregrensen som sikrer dem utjevningsmandater, er det ingen garanti for at verken Hans Olav Syversen eller Line Henriette Hjemdal får plass på Stortinget de neste fire årene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg kom hjem på natta og var ute av Stortinget. Jeg slo opp lokalavisa, og der søkte noen etter truckfører. Jeg sa til mannen min at jeg håpet å finne noe annet.

– Jeg ble ikke truckfører, men jeg har vel aldri vært nærmere heller, sier Line Henriette Hjemdal.

Selv om hun ler av den 12 år gamle historien nå, så var den ikke morsom da den skjedde.

For mens det pågikk fintelling av stemmene som til slutt ga Hjemdal plass på Stortinget, så rakk hun å kjenne på følelsen av både å tape et valg og å bli arbeidsledig samtidig.

Den følelsen kommer flere politikere til å kjenne på natt til tirsdag.

Mange usikre profiler

70 prosent av stortingspolitikerne fra sist periode forsøker å bli gjenvalgt, viser TV 2s gjennomgang.

En del er på trygge plasser, men mange lever også utsatt, som Europaminister Frank Bakke-Jensen og Stefan Heggelund fra Høyre. Både SV, Venstre og KrF mister profilerte politikere dersom de ikke kommer over sperregrensa.

Dermed kan politikere Karin Andersen (SV), Hans Olav Syversen (KrF), Sveinung Rotevatn (V) og Line Henriette Hjemdal forsvinne mot sin vilje.

Hjemdal har tre valg på rad vunnet det svært usikre utjevningsmandatet, og også denne gang tyder målingene på at det blir jevnt.

Kan ende som teolog

Hjemdal legger ikke skjul på at uvissheten kan være belastende, spesielt for familien.

– Barna spør «mamma, kan vi?» «Nei, vi må vente og se om mamma har jobb». Det er mange som har det sånn, men de er ikke så synlige som oss, sier Hjemdal.

Line Henriette Hjemdal døtre

Line Henriette Hjemdal tok med seg sine to døtre på valgvaken i 2013.

Foto: NRK

Det er 20 år siden hun utdannet seg til teolog. Hun aner ikke om det er dette eller noe helt annet som blir veien videre dersom hun ikke får velgernes tillit.

– Jeg har ikke tenkt på det, og jeg vet ikke engang hva jeg håper. Når du er i denne bransjen, så må du jobbe med ett mål, nemlig å få nok stemmer, sier hun.

Ingen plan B

En del politikere har permisjon fra en ordinær jobb mens de er på Stortinget. Andre har det ikke.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er en av dem som ikke har noen ordinær jobb i bakhånd dersom hans plass på Stortinget ryker. Det kan den gjøre.

– Jeg har faktisk ikke tenkt på hva jeg skal gjøre hvis plassen glipper, sier han.

Er det sant?

– Ja, faktisk. Jeg har stilt til valg mange ganger, og det er alltid opp til velgerne. Jeg har ett fokus, og det er å vinne mandatet, sier Wiborg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere skadet i ulykke

    En person er sendt til Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg etter en front mot front-ulykke mellom to biler på riksvei 111 mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Tre andre personer er sendt til legevakt for sjekk. Ifølge politiet har den ene bilen kommet over i motsatt kjørefelt.

  • En person til sykehus etter ulykke

    En person er sendt til Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg etter en frontkollisjon med to personbiler på riksvei 111 mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Tre andre personer er sendt til legevakt for sjekk. Ifølge politiet har den ene bilen kommet over i motsatt kjørefelt.