Politiets råd for å forhindre overgrep

I dag starter den populære bilfesten Gatebil i Rakkestad. – Hold sammen og ikke drikk for mye, er politiets råd for å unngå overgrep. Arrangøren sier de jobber hardt for å forhindre overgrep.

Gatebil 2014

Fra i dag av blir det storinnrykk av bilglade mennesker i Rakkestad. Politiet råder folk til å passe for å forhindre overgrep.

Foto: Victoria Ose/NRK

Nærmere 50.000 bilglade mennesker er ventet til Rudskogen for å se på stilige biler, kjøre på bane, feste og more seg.

– Pass på alkoholinntaket

Politibetjent Gard Andersen

Politibetjent Gard Andersen sier at politiet stiller mannsterke på arrangementet og at folk bare kan ta kontakt om det skal være noe.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Men en rekke ganger har det vært flere anmeldelser av overgrep i forbindelse med arrangementet. Senest i fjor anmeldte en kvinne et overgrep som skal ha skjedd inne på festivalområde. Politibetjent ved Rakkestad lensmannskontor, Gard Andersen, råder folk til å holde sammen for å forebygge stygge hendelser.

– Det er et stort området med mange forskjellige typer mennesker. Det er kanskje lurt å gå sammen med venninnene eller vennene sine.

– Det er kanskje vanskelig å finne tilbake hvis man har satt opp telt, så det er viktig å merke seg hvor teltet er, og passe på eiendelene sine, sier han.

Politibetjenten ber også folk om å passe på alkoholinntaket.

– Det er jo lov å drikke der, men man bør tenke over hvor mye man drikker og hvor mye man tåler. For det første kan man jo bli syk, men man kan også miste litt kontroll over seg selv og eiendelene sine. Og det kan få uheldige følger, sier han.

Les også:

Egne grupper som jobber mot overgrep

En av arrangørene, Henrik Frisak, sier at de gjør alt de kan for at folk skal ha det bra på arrangementet.

– Vi jobber veldig hardt med både sikkerheten og med at publikum skal ha det bra på festivalen. Vi har en egen gruppe som jobber mot overgrep, hvordan vi kan forhindre det på gatebilfestivalene. De siste årene har det ikke vært noe overgrep, politiet henla anmeldelsen som kom inn, opplyser han.

– I tillegg har vi frivillige "englevakter" som passer på og vi har lyssatt veldig mange av campene og veiene mellom der. Så vi jobber hardt med dette, og vi har en nullvisjon på overgrep, og det har vi lykkes med de siste årene, sier han.

Frisak sier det er er over tusen mennesker i sving på Rudskogen denne helgen.

– Brannvakt, politi, leger, ordenslag i tillegg til frivillige dugnadsvakter og englene passer på. Så det er et stort apparat, sier han.

Politiet med egen bu

Gatebil er et familiearrangement, men overnatting og kveldsfesten må forbeholdes de over 18 år mener Andersen.

– Jeg vil si at det kanskje ikke er like egnet for unge mennesker å være der, fordi det er et festområde. Det er et foreldreansvar, og det er kanskje ikke bra å ta med barna sine på det arrangementet, det er mest egnet for de som er 18 år og eldre. Men jeg skal ikke si at de ikke skal komme hvis de er yngre, det gjelder mest for overnattingen, sier han.

Politiet kommer til å være synlige på arrangementet, med egen bu hvor folk kan henvende seg.

– Hvis noe skjer føler vi at vi ivaretar sikkerheten, det er hjelp å få hvis folk henvender seg til oss, sier han.