NRK Meny
Normal

Politiet: Kommunens feil at statuen veltet

Statuen som kritisk skadet en toåring i Fredrikstad i mai i fjor var ikke vedlikeholdt godt nok, mener politiet. Derfor er kommunen ilagt et forelegg på 100.000 kroner.

Rådyrstatue

Denne statuen veltet over en to år gammel gutt.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Politiet mener kommunen har gjort seg skyldig i forsømmelse av vedlikehold, etter Straffelovens §351.

Det var den 30. mai 2014 at en to år gammel gutt lekte med hjortestatuen i Kirkeparken, slik mange barn har gjort før. Men denne gangen løsnet statuen og falt oppå barnet. Gutten ble fløyet til Oslo universitetssykehus Ullevål, der det ble konstatert kraniebrudd.

I tillegg til forelegget pålegger politiet kommunen å betale til sammen 175.000 kroner i oppreisning til gutten og hans mor.

Kommunen vurderer saken

Rådmann Ole Petter Finess sier kommunens saksbehandling er i gang og at det vil ta noen dager før de tar stilling til pengekravene.

– På vanlig vis oversender vi saken til kommuneadvokaten for vurdering. Vi regner med å ha et svar i løpet av et par dager, sier Finess.

– Det er for tidlig å si at det bevisst ikke er gjort tilstrekkelig jobb, fortsetter rådmannen, men dette er et ansvar delt mellom teknisk drift, som utøvende vedlikeholder, og kulturetaten som eier installasjonene.

To-åring skadet etter statuevelt

KRITISK SKADET: Gutten fikk alvorlige hodeskader da statuen veltet over ham. Nå må kommunen betale et forelegg til politiet og oppreisning til familien for forsømmelse av vedlikehold.

Foto: Jørgen Oksmo/NRK

– De har pekt på et punkt som det åpenbart er et forbedringspotensial på. Om vi har gjort et tilstrekkelig arbeid, i henhold til det man kan forvente, det lar vi nå kommuneadvokaten og teknisk drift avklare seg imellom. Så får vi komme tilbake til forelegget.

– Hvordan sikrer dere at slike ting ikke skjer igjen?

– Vi har et program for jevnlig vedlikehold og ettersyn av slike installasjoner.

Saken får ikke konsekvenser for ansatte i kommunen, fortsetter Finess.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsulykke ved Borregaard

    En person pustet inn gassen klordioksid i en arbeidsulykke ved Borregaard i Sarpsborg i formiddag. I forbindelse med arbeid ble det slått hull på et rør hvor det gikk gass. Den ble raskt stengt av, men noe lekket ut. Personen ble sendt til Sykehuset Østfold for kontroll, sier Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef ved Borregaard.

  • Arbeidsulykke i Sarpsborg

    To personer har blitt eksponert for gass i en arbeidsulykke ved en bedrift i Sarpsborg sentrum. Nødetatene er på vei til stedet og skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver politiet på Twitter.