Politiet vil ikke si om noen ble skutt

Noen ble kanskje, eller kanskje ikke, skutt under et innbrudd, ifølge politiet. Dermed krever forsvareren at klienten hans blir løslatt.

Politiet vil ikke si om noen ble skutt under innbrudd i Marker

En eller flere personer prøvde å ta seg inn i huset til en 86-åring fra Marker natt til 10. februar.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Det er nå to uker siden en mann ble innlagt på sykehus etter at det ble skal ha blitt avfyrt varselskudd under et innbrudd på en gård i Marker i Østfold. Men politiet vil fortsatt ikke si om mannen har skuddskader.

– Vedkommende har omfattende skader, men politiet kan ikke si noe om hvordan skadene har oppstått, sier Tom Erik Guttulsrød, sjef for felles kriminalenhet i politidistrikt øst.

Politiet fikk først melding om at det var avfyrt skudd på en gård i Marker i forbindelse med et innbrudd. En eller flere personer skal ha prøvd å ta seg inn på gården, hvor det skal ha blitt avfyrt varselskudd.

En mann i 80-årene bor på gården. To andre personer holdt også til på stedet, og kom til ganske fort, ifølge politiet. En av disse, en mann fra Litauen, ble senere vareteksfengslet i to uker.

Personen som ble skadet var angivelig en innbruddstyv, og han ble innlagt på sykehus med brudd i et bein og en arm, i tillegg til skader i ansiktet. Men politiet vil fortsatt ikke si om det er snakk om skuddskader.

Tom Erik Guttulsrød

Sjef for felles kriminalenhet i politidistrikt Øst, Tom Erik Guttulsrød, kan verken bekrefte eller avkrefte at innbruddstyven ble påført skuddskader.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Vi baserer oss på medisinsk ekspertise, og har ingen kommentar utover at vi ikke kan si noe om skadenes opprinnelse, fortsetter Guttulsrød.

– Han har ikke skutt noen

Forsvareren til den varetektsfengslede sier derimot at politiet overfor ham har bekreftet at den fornærmede på sykehus ikke har skuddskader. Derfor mener forsvareren at klienten bør løslates, all den tid han ikke skal ha har skutt noen.

– Vi har nå fått vite noe vi kunne visst allerede for 14 dager siden, nemlig at det ikke er noen sammenheng mellom skaden og skytingen. Det burde hvem som helst vært i stand til å antyde før, men nå har altså politiet opplyst meg om at det ikke er noen sammenheng her, sier forsvarer Thor Anders Smith Hoen.

Slik han har tolket det, ble innbruddstyven skadet da han falt ut av et vindu.

– Innbruddstyven har angivelig veltet ut av et vindu, nedover taket og til slutt blitt liggende i en vedkasse. Jeg tenker det er en sammenheng mellom ferden gjennom luften og skadene, men det er mulig politiet arbeider ut i fra andre teorier.

Politiet er svært sparsommelige med opplysninger, og sier de ennå ikke har dannet seg et klart bilde av hva som faktisk skjedde i Marker natt til 10. februar.

– Politiet har gjennomført omfattende etterforskning, men i denne saken har det vært vanskelig å få fakta på det rene. Etterforskningen er ikke avsluttet. Nå skal vi samle alle opplysningene, gjøre en vurdering og så skal påtalemyndighetene ta en beslutning, sier Guttulsrød.

Han vil ikke kommentere Smith Hoens påstand om at hans klient bør slippes ut.