Hopp til innhold

Venter over én million passøknader: – Bestill time nå

På tide med nytt pass? Skal du utenlands i sommer bør du bestille time hos politiet nå.

h47q12JtnKk

PÅ TIDE MED NYTT PASS? 1,3 millioner nordmenn kommer til å bestille nytt pass eller nasjonalt ID-kort i 2023, ifølge politiets beregninger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På passkontoret på Grålum i Sarpsborg er ferieforberedelsene i gang for mange. Fredrik Brekke og sønnen Ailo skal sikre seg pass.

– Vi må ha pass til barna i år, vi er ute i god tid. Vi har hørt at det kunne bli litt passkø, sier Brekke.

De kommer ikke til å være alene om å søke om pass i år.

Far og sønn er på passkontoret i Grålum i Sarpsborg for å bestille nytt pass.

Fredrik Brekke og sønnen Ailo er to av mange som kommer til å besøke passkontoret i løpet av 2023.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Som i fjor venter politiet veldig stor pågang på passkontorene rundt om i landet.

– Vi venter 1,3 millioner søknader på pass og ID-kort i 2023. Det er omtrent like mange som i fjor, som var et rekordår, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet.

Bedre forberedt

Reiserestriksjonene under pandemien gjorde at mange ikke fornyet passene sine. Det skapte lange køer da «alle» skulle ha nye pass i fjor.

Global råvaremangel gjorde også at det var vanskelig å få produsert nok pass.

Det er fortsatt et etterslep etter pandemien, sier Vandvik til NRK.

– Men vi tror ikke på samme kaos som i fjor, av flere grunner. Politiet er bedre forberedt nå, og øker kapasiteten på passkontorene. Og det er ingenting som tyder på leveranseproblemer av delene som skal brukes til passene, sånn som i fjor.

Bjørn Vandvik, avdelingsdirektør i Politidirektoratet

Bjørn Vandvik i Politidirektoratet venter stor pågang på passkontorene, men tror politiet har bedre kontroll enn i fjor.

Foto: Politiet

– Det virker også som om folk har lært at de må være tidlig ute. Vi har hatt mye høyere pågang av passøknader i januar og februar i år enn tidligere år, sier Vandvik.

Så langt i år har politiet behandlet cirka 260.000 søknader om pass. På samme tidspunkt i fjor var tallet omtrent 215.000.

Sjekk jevnlig

NRK har sjekket hvor lang ventetiden er på time for bestilling av pass og nasjonalt ID-kort i de forskjellige politidistriktene.

Det er store forskjeller fra kontor til kontor i de forskjellige distriktene. Noen steder er pågangen allerede veldig stor, og når man prøver å bestille time får man beskjed om at det ikke er noen ledige timer de neste seks månedene.

Men alle NRK har snakket med forteller at nye timer legges ut fortløpende frem mot sommeren. Hvis du får beskjed om at det er flere måneders ventetid ved ditt kontor kan dette endre seg raskt, så sjekk jevnlig.

Ifølge politidirektoratet er 115.000 timer lagt ut i hele landet, og nye timer legges ut daglig. Full oversikt finner du i faktaboksen.

– Nordmenn er reisesugne

I fjor måtte man velge mellom pass og nasjonalt ID-kort. Med nasjonalt ID-kort kan man bare reise til andre land i Schengen-området.

Politiet tror mange kan komme til å søke om det dokumentet de ikke fikk søkt om i fjor.

Svært mange nordmenn har planer om å reise i 2023. Reiseaktøren TUI melder om reisesugne nordmenn.

– Mange har booket allerede. Langt flere enn under pandemiårene, men ikke like mange som i 2019, som var forrige normalår, sier Adam Györki, nordisk kommunikasjonssjef i TUI.

Adam Györki, nordisk kommunikasjonssjef i TUI

Nordmenn er reisesugne, sier Adam Györki, nordisk kommunikasjonssjef i TUI.

Foto: David Axelsson / TUI

– Jeg tror det tar seg opp enda mer frem mot sommeren. Norge skiller seg litt ut sammenlignet med resten av Norden, nordmenn booker mest akkurat nå og virker reisesugne. Jeg tror fort det kan bli en sånn sommer der veldig mange reiser, sier han til NRK.

Bestill pass nå

Politiet oppbemanner på passkontorene rundt om i landet, men også i år er det ventet at Oslo og Østlandet får klart størst pågang.

Men uansett hvor du bor er politiets oppfordring klar:

– Hvis du skal reise til sommeren, gå inn på politiet.no og bestill time nå! Skal du reise til høsten, vent med å bestille til sommeren. Og ikke bestill reise før du har fått passet, sier avdelingsdirektør Vandvik.

Les også Slik søkjer du sommarjobb: Abdirahman (17) vil tene eigne pengar

Abdirahman Mohammed Ibrahim

Les også Forretningsmann kan få mildare straff: Dommar hadde konflikt med Skatteetaten

Inngangen til Skatteetatens kontor ved Helsfyr i Oslo.