NRK Meny
Normal

Tar flere uten lovlig opphold

Politiets utlendingsenhet i Østfold har intensiverte jakten på dem som ikke har lovlig opphold i landet. Det gir langt flere utvisningssaker.

Politiaksjon i Moss

Politiet aksjonerte mot bilvaskehaller i Moss i oktober.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Siden i sommer har Politiets utlendingsenhet ved Østfold politidistrikt intensivert jakten på dem som ikke har lovlig opphold i landet.

Gjennom aksjoner blant annet på grensa og på arbeidsplasser i fylket, tar de nå langt flere av dem som jobber og oppholder seg ulovlig.

Bare siden begynnelsen av september har de opprettet 140 utvisningssaker.

I perioden september til oktober i fjor var tallet 103 utvisninger.

Leder av Operativ utlendingsavsnitt ved Østfold politidistrikt, Magne Stenkløv, forteller at de så langt er fornøyd med kontrollene.

– Vi er godt fornøyd med kontrollene som er gjennomført, og vi er fornøyd med at vi kontrollerer på rett sted. Men det er vanskelig å si at man er fornøyd når man ser at tallene ser ut som de gjør. Det er et betydelig antall overtredelser av utlendingslovgivningen som vi ser.

Politiaksjon Moss

Seks personer ble pågrepet i forbindelse med aksjonen i Moss i oktober.

Foto: Heidi Gomnæs

Avdekker menneskesmugling

Aksjonene i høst har dessuten ført til at fire personer er siktet etter mistanke om menneskesmugling.

– Vi har i avdekket en del forhold. Vi har blant annet siktet fire personer for tre tilfeller av menneskesmugling. Vi har avdekka 12 tilfeller av falske reisedokumenter. 17 retur etter utvisning, det vil si utviste personer med innreiseforbud som forsøker å ta seg inn i landet igjen. Og vi har 7 anmeldelser for bruk av ulovlig arbeidskraft.

Mistenker at det er mange uten lovlig opphold i Østfold

Leder av Operativ utlendingsavsnitt ved Østfold politidistrikt, Magne Stenkløv, mener det er et betydelig antall personer uten lovlig opphold som befinner seg i Østfold.

– Det er problematisk på mange nivå. I forhold til konkurransesituasjonen i arbeidsmarkedet så er det jo problematisk for de bedriftene som prøver å overleve med seriøs drift. Det er konkurransedrivende, det å kunne operere med et helt annet lønningsnivå f.eks.

–I tillegg er det i på disse arenaene vi finner sosial dumping og menneskehandelsproblematikk. Det her er mennesker i en sårbar situasjon som ikke har noen rettigheter, og som ikke har så mange alternativer til å holde seg i live.

Sju østfoldbedrifter anmeldt

Den siste måneden er sju bedrifter i Østfold anmeldt for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft.

Bedriftene har gitt arbeid til utenlandske personer som hverken har oppholds eller arbeidstillatelse.

Leder av operativ utlendingsavsnitt ved Østfold politidistrikt, Magne Stenkløv, forteller at de nå har langt flere kontroller av bedrifter.

– Spesielt når det gjelder arbeidsmarkedskriminaliteten har vi betydelig flere aksjoner mot bedrifter.

– Og der vi i løpet av perioden fra 1. oktober til nå har sju anmeldelser for bruk av ulovlig arbeidskraft, så var det i hele fjor bare tre anmeldelser.

Politiaksjon Moss
Foto: Heidi Gomnæs

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bondelaget tror ulvestammen vil øke

    Avgjørelsen i Oslo tingrett om midlertidig stans i ulvejakta utenfor ulvesonen, kan føre til at det ikke blir jakt denne vinteren, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag. Han er redd for at det igjen vil føre til at det blir flere ulv i Østfold. Nå håper han at staten anker avgjørelsen i tingretten.

  • Skuffet over KrF

    Det er skuffende at Kristelig Folkeparti ikke stopper sammenslåingen av Østfold, Akershus og Buskerud, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Arbeiderpartiet. Han har kommet med forslag om å stanse sammenslåingen til Viken, men mener at nå er slaget tapt.