Hopp til innhold

– Vi vil vite hva muslimske ungdommer bærer på inni seg

I helgen fikk ungdommene i moskeen i Halden besøk av politiet. – Det var et veldig bra og hyggelig møte.

Informasjonsmøte i Halden moské

Astrid Grythe, Hamza Gartit, krimsjef Tore Løwengreen og kontaktperson ved Halden Islams Forening, Usman Butt, var alle fornøyd med det første ungdomsmøtet i moskeen i Halden.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

Moskeen har også tidligere hatt besøk av politiet, men da var det et møte for de voksne. Denne gangen var møtet lukket for både foreldre og media.

– Vi ønsker å ha jevnlig kontakt med ungdommene. Politiet er her for alle mennesker i Halden, men vi har vært litt dårlige til å ha kontakt med de som går i moskeen. Det ønsker vi å rette på, sier Astrid Grythe i Halden-politiet.

Sjenerte

Ibrahim Suleiman er nestleder i Halden moské og har en 15 år gammel sønn. Han forteller at det ble et positivt første møte mellom ungdommene og politiet.

– Det var et veldig bra og hyggelig møte. Ungdommene fortalte hvordan de har det i Halden og de fikk mulighet til å stille spørsmål til politiet. Men de var litt sjenerte i dag, sier han.

Etter at møtet var ferdig valgte politibetjent Hamza Gartit å snakke med ungdommene på tomannshånd.

– Det er alltid litt stille til å begynne med når vi snakker med ungdommer, men så løsner det etter hvert. Det blir litt lettere å snakke på tomannshånd, forteller han.

Politiet vil vite mer

Gartit forteller at flere av ungdommene hadde mye på hjertet.

– De følger med på det som kommer frem i media. Er man muslimsk ungdom, så blir man konfrontert med det som kommer frem i media. De blir spurt om hvorfor folk gjør ting og tang. Men muslimer er ikke en homogen gruppe, man man finner ikke en A4-muslim, sier han og legger til:

– Vi vil vite hva de går rundt og bærer på inni seg, og vi vil vite hva de forventer av oss som politi. Vi håper på flere dialogmøter og andre sosiale sammenkomster senere.

– Gale handlinger

Også Usman Butt ved Halden Islams Forening forteller at det første ungdomsmøtet var positivt.

– Man kan føle seg utrygg, spesielt når det er mye omtale om islam, muslimer og ting som skjer i Midtøsten og Europa. Men at politiet er synlige gir oss en trygghet og viser at vi ikke er alene. Vi synes det er positivt med slike møter og vi ser frem til videre samarbeid, sier han.

Butt påpeker at han ikke har hørt om noen som har opplevd å bli diskriminert eller trakassert i Halden.

Han understreker også at Halden moské ikke har opplevd at noen av deres medlemmer har vært gjennom en radikaliseringsprosess.

– Men den negative omtalen påvirker oss alle, og vi føler oss som sorte får i samfunnet. Det er vi absolutt ikke. Det er noen som blir oppfordret til å gjøre gale handlinger i religionens navn, men det handler om mangel på kunnskap og forståelse, avslutter han.