NRK Meny
Normal

– Mye tyder på at slitasje er hovedårsaken

Fredrikstad kommune undersøker i dag flere andre installasjoner i byen.

Rådyrstatue

Denne rådyrstatuen skadet et lite barn da den veltet i Kirkeparken på fredag. Stauten oppbevares nå i kjelleren hos Brannvesenet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Politiet mistenker ikke lenger at det er hærverk som førte til at en rådyrstatue i Kirkeparken i Fredrikstad falt over og skadet en toåring.

– Det er mye som tyder på at hovedårsaken er langvarig slitasje og at festeanordningene har irret, sier fungerende krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad til NRK.no.

Dermed har politiet gått litt bort fra teorien om at statuen kan ha vært utsatt for hærverk.

– Det kan ha vært noe mindre hærverk, men saging, kutting og mer fremtredende hærverk er ikke en teori som er fremtredende nå.

– Grunneiers ansvar

Det var fredag ettermiddag at den to år gamle gutten fikk statuen over seg. Gutten ble fløyet til Oslo universitetssykehus Ullevål med blant annet kraniebrudd.

Barnets tilstand er alvorlig, men ikke kritisk. Ifølge Fredriksstad Blad kan det ikke utelukkes at barnet kan få varige mén av skadene.

Politiet har i dag gjort nye avhør av vitner i saken.

– Vi er i ferd med å avhøre vitner som har meldt om at statuen har vært løs i tiden før denne dagen. Vi er ikke ferdig med disse avhørene enda. I tillegg ønsker vi fremdeles å komme i kontakt med tre unge menn i 20-årsalderen, som lekte ved statuen torsdag ettermiddag eller kveld.

Den aktuelle statuen stod på kommunal grunn og det er dermed Fredrikstad kommune som har ansvaret for vedlikehold.

– En grunneier skal forsikre seg om at ting er ordentlig sikret. En statue som dette, som alle vet blir mye lekt med av både barn og ungdom, bør kommunen sjekke regelmessig, sier Albertsen.

– Det er vi som må ha rutiner på plass for å sjekke og sikre skulpturene som står på kommunal grunn. Så vidt jeg vet har vi ikke det, bekrefter kommunalsjef i Fredrikstad kommune Roy Jakobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skulptur veltet i Fredrikstad

Skulpturen løsnet og veltet over toåringen i Kirkeparken i Fredrikstad sentrum.

Foto: Anders Winlund

Sjekker andre statuer

Men Jakobsen ønsker foreløpig ikke å kommentere årsaken til den konkrete hendelsen fredag.

– Jeg har ikke fått noen etterforskningsrapport fra politiet, og kan ikke si noe konkret om årsaken til at statuen veltet fredag.

Han forteller at folk fra kommunen i ettermiddag er ute for å fysisk undersøke flere andre kunstinstallasjoner i byen.

– Vi er ute i dette øyeblikk for å sjekke, men nøyaktig hvor mange det er snakk om vet jeg ikke. Men vi tar så mange som vi mener er nødvendig.

Rune Albertsen i Fredrikstadpolitiet sier at det kan komme rettslige etterspill etter ulykken.

– Det er alt for tidlig å si noe om, men det kan bli et erstatningskrav som følge av skadene på barnet, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.