NRK Meny
Normal

Torturdømt etterlyst av politiet i ny mishandlingssak

– Hans etterfølgende handlinger viser at dette er en mann som ikke burde gått løs, sier advokat.

Kiwi Brødløs

En blodig mann med påførte håndjern ble lørdag ført inn på Kiwi på Brødløs i Halden. En nylig mishandlingsdømt 31-åring er etterlyst i saken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ole Richard Holm Olsen

Advokat Ole-Richard Holm Olsen mener mannen burde vært fengslet etter at han ble dømt i en alvorlig voldssak.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

I november ble 31-åringen dømt til fengsel i åtte år for grov mishandling. Nå er han etterlyst av politiet etter en ny voldsepisode.

– Det er trist at man har valgt å ikke varetektsfengsle i påvente av rettskraftig dom, sier Ole-Richard Holm Olsen som var bistandsadvokat for fornærmede i den såkalte tortursaken som ble avsluttet i november.

Ifølge Halden Arbeiderblad ble en person med håndjern lørdag ført blodig inn på Kiwi Brødløs. Der skal han ha bedt om at noen ringte politiet.

Flere involvert i tortursaken

Fire personer er siktet for frihetsberøvelse og voldsbruk. Tre er pågrepet og satt i varetekt. 31-åringen er fortsatt på frifot

– Hans etterfølgende handlinger viser at dette er en mann som ikke burde gått løs. Hans straffehistorikk hadde gitt grunnlag for å mene det på forhånd. Jeg er kjent med at påtalemyndighetene vurderte om han skulle pågripes direkte etter lagmannsrettens avgjørelse, men jeg vet ikke hvorfor de ikke gjorde det, sier Holm Olsen til NRK.no.

– Hva tenker du om at det ikke ble gjort?

– Det er et stort press på varetektsplasser, det kan være en medvirkende årsak, men det blir bare spekulasjoner fra min side. Nå vet vi at han skulle vært varetektsfengslet, sier han.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen som var aktor i tortursaken har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Visepolitimester i Østfold, Thor B. Klepper, kjente ikke saken godt nok til å kommentere den.

LES OGSÅ:

Måtte vente med avhør

Politijurist Thor-Arild Hansen fortalte tidligere denne uken at fornærmede i den seneste voldssaken hadde forklart at han ble utsatt for vold mens han ble holdt igjen mot sin vilje.

Mannen skal ha blitt holdt innesperret i en leilighet i Halden sentrum. Politiet måtte vente flere dager med å avhøre fornærmede fordi han var såpass medtatt.

– Vi leter etter den etterlyste fortsatt. Vi sjekker blant annet flere adresser han kan oppholde seg på, bekrefter politistasjonssjef i Halden, Jon Hellberg fredag formiddag.

Politiet har også vurderer om de skulle gå ut med navn og bilde av mannen, men dette har de nå droppet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.

  • Stor sprik i avfallsgebyr

    Rømskog kommune hadde det dyreste årsgebyret for avfallstjenester av alle kommunene i Østfold i 2017/2018, viser KOSTRA-tallene. Totalt var årsavgiften på 3 204 kroner. Sarpsborg kommune hadde de laveste gebyrene, på 1 552 kroner.

    Tipping av avfall
    Foto: Østfold Energi