NRK Meny
Normal

Politiet kan anke hundedrapsdom

Aktor ba om ett års fengsel for drapet på hunden «Lucas». Retten kom til seks måneder. Nå vurderer aktor å be statsadvokaten anke dommen.

Dumpet hund i båt

SJOKKERENDE FUNN: Lucas ble oppdaget i elva ved Krapfoss i Moss den 20. juli 2014.

Foto: Birgitte Winge Hansen

– Vår umiddelbare reaksjon er at det er gledelig at retten har sendt et tydelig signal med en betydelig straffeskjerpelse i forhold til den praksis som var etter den gamle Dyrevernloven, sier aktor, politiadvokat Morten Lunden.

– Men du ba om ett års fengsel, og fikk seks måneder?

Morten Lunden

TENKEPAUSE: Aktor Morten Lunden ba om ett års fengsel, retten landet på seks måneder. – Det er for tidlig å si hva min oppfatning av strafferammen er, sier politiadvokaten.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Hvilken betydning det skal ha at vår påstand ikke ble fulgt fullt ut, det får vi sette oss ned og vurdere, svarer Lunden.

Les mer: Fengsel for drapet på hunden Lucas

– Vi har en ankefrist på dette, og det ankespørsmålet hører under statsadvokaten. Jeg skal skrive en innstilling med min oppfatning, og så tar statsadvokaten den vurderingen, fortsetter politiadvokaten.

– Har du allerede en oppfatning?

– Det er litt for tidlig. Og jeg vil også meddele min oppfatning til statsadvokaten først.

Håpet på mildere reaksjon

Even Rønvik forsvarte den tiltalte i retten, og sier han ikke har fått lest hele dommen enda.

- Jeg har bare fått lest selve domsslutningen. Jeg har vært i kontakt med min part. Han syns dette er strengt, og hadde håpet på en mildere reaksjon, som den samfunnsstraffen vi ba om.

- Det er ikke tatt standpunkt til en anke. Muligheten er jo der, dette er den første dommen etter den nye Dyrevelferdsloven, fortsetter Rønvik.

Dyreorganisasjonene: Straffen er for mild

Straffen på seks måneder har fått dyrevernere til å reagere.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener dommen er for mild. Samtidig er den strengere enn tidligere rettspraksis har ført til.

Foto: Dyrevernalliansen

– Det er en dårlig nyhet fordi seks måneders ubetinget fengsel for å ha drept en hund på en så smertefull måte, det synes nok de fleste er for lavt, sa Live Kleveland i Dyrevernalliansen i Nyhetslunsj på NRK P2 i dag.

Også NOAH reagerer, og mener straffen er for mild.

– NOAH er glade for at kriminalitet mot dyr endelig blir tatt mer på alvor av politiet – men 6 måneder for et grovt brudd på dyrevelferdsloven viser at vi enda har en lang vei å gå når det gjelder dyrs rettssikkerhet, skriver veterinær Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding.

Upløyd juridisk mark

Ifølge Lunden er denne saken en form juridisk nybrottsarbeid. Den er pådømt etter nye strafferammer, derfor er det vanskelig å si noe om dommen er streng nok uten en tenkepause.

– Det er en dom som er relativt ny, på et område der det er lite rettspraksis fra før. Jeg har lite annet å sammenligne den med. Og nettopp det gjør det også interessant for oss å få rettens vurdering. Men det er for tidlig å si om hvorvidt vi konkluderer med at dommen er for mild eller ikke.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.