NRK Meny
Normal

Advarer igjen mot steinleggere

Politiet i Østfold har fått flere tips om at utenlandske steinlegger igjen tilbyr sine tjenester i distriktet.

Steinleggere

Dette kan koste deg dyrt.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi har fått melding om at utenlandske biler, britiske biler, med utstyr for steinlegging er observert i Sarpsborg-området, forteller Tom Erik Guttulsrød som leder felles kriminalenhet ved Østfold politidistrikt.

Tom Erik Guttulsrød

Tom Erik Guttulsrød, felles kriminalenhet, Østfold politidistrikt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Dermed er det lurt å være på vakt, ifølge politiet. For drømmen om en vakker innkjørsel kan fort bli et mareritt. Vold, trusler, økonomisk kriminalitet og menneskehandel er hva politiet knytter til de utenlandske steinleggerne.

Hvis man oppfatter dette som truende eller ubehaglig skal man selvsagt kontakte politiet så skal vi undersøke saken nærmere.

Tom Erik Guttulsrød, leder for felles kriminalenhet, Østfold Politidistrikt

Truende markedsføring

– Det vi får rapporter om er en markedsføring som oppfattes av kunden som veldig truende. Steinleggerne krever veldig ofte forhåndsbetaling, og mange rapporterer at de ikke ferdigstiller arbeidet sitt.

Sluttregningen kan også fort bli en annen enn hva man er forespeilet.

– Det er ofte sånn at hvis man får et tilbud som er litt for godt til å være sant, så er det ofte ikke riktig. Og det som sies er at man blir avkrevd for ytterligere betaling utover det som er forhåndsbetalt. Så da er det bare å avvise det, og rett og slett å takke nei.

Kan være menneskehandel

Politiet forteller at de som tilbyr disse tjenestene ofte mistenkes for å være multikriminelle.

– Det er ikke bare at de arbeider svart og ikke betaler skatter og avgifter, men det er også en risiko for at disse arbeiderne som er med på dette er ressurssvake personer som utnyttes i da sårbare situasjoner. Og i et tilfelle er en slik arbeidsgiver blitt dømt for menneskehandel her i Norge.

Kjøper man svart risikerer man å bli straffeforfulgt

De som kjøper tjenester av utenlandske steinleggere risikerer ikke bare å bli lurt, de risikerer også bli etterforsket og straffeforfulgt for å ha benyttet svart arbeidskraft, forteller Guttulsrød.

Og er du i tvil om hva som er innenfor lovens grenser anbefaler han nettsiden handlehvitt.no

Steinleggere

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.