NRK Meny
Normal

– Stipendet førte meg dit jeg er i dag

I januar deles «Syng med Vårs»-prisen ut for aller siste gang. Den første vinneren, saksofonist, Jørgen Lund Karlsen, oppfordrer andre musikere til å sende inn en søknad allerede nå.

Jørgen Lund Karlsen

BRUK MULIGHETEN: – Uten det stipendet ville jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Jørgen Lund Karlsen.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Musikeren var den første vinneren av «Syng med Vårs»-prisen, og han synes det er trist at det nærmer seg slutten for kulturstipendet.

Prisen deles ut for siste gang

Talentstipendet «Syng med Vårs» ble til etter at NRK Østfold og Fredriksstad Blad ga ut platen med samme navn i 2010. Da kostnadene for prosjektet var dekket, ble det bestemt at overskuddet fra salget skulle brukes på unge talenter.

Resultatet ble et årlig stipend på 25.000 kroner som skulle deles ut til musikktalent under 25 år under Frederikgallaen, og i 2012 ble den første vinneren kåret. I januar tømmes potten, og den siste vinneren skal kåres.

– Prisen åpnet utallige dører for meg

Prisen og det medfølgende stipendet åpnet mange dører for Karlsen. Han brukte deler av stipendet på å kjøpe en ny saksofon.

– Den saksofonen bruker jeg fremdeles, og etter litt restaurering ble den dødsbra. Litt av pengene brukte jeg på undervisning. Uten pengene er det ikke sikkert jeg hadde nådd så langt.

Lever musikerdrømmen

Jørgen Lund Karlsen var den første vinneren av Syng med Vårs-stipendet

Jørgen Lund Karlsen var første vinner av «Syng med Vårs»-stipendet.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Karlsen, som opprinnelig kommer fra Gressvik takker «Syng med Vårs» for at han nå kan leve av musikken.

– Drømmen i 2012 var å leve av musikken, og nå gjør jeg det.

Saksofonisten har siden 2012, spilt i orkester i Göteborg, hatt flere tv-opptredener og nå er han plateaktuell.

Du kan bli den siste vinneren

På Frederikgallaen 7. januar neste år, deles prisen ut for siste gang. Fristen for å søke er 15. desember. Søknadsskjemaet finner du her .

Dag Solheim er leder for juryen som består av operasangerinne Merete Meyer og Domkantor Dan René Dahl. Solheim vil gjerne høre fra flinke musikere fra Hvaler og Fredrikstad.

– Vi er på jakt etter de flinkeste musikktalentene. Prisen har blitt vunnet av sangere, musikere og grupper. For oss er ferdighetene viktigst, sier juryleder Solheim.

Nå er det siste gang stipendet deles ut. Solheim oppfordrer unge musikalske talenter til å søke innen 15.12.

– Skriver du en god begrunnelse for hvorfor nettopp du bør vinne, kan det være det er du som stikker av med de 25 000 kronene i januar, sier jurylederen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Forsinkelser på østfoldbanen

  Bane Nor melder om forsinkelser mellom Halden og Ed på grunn av signalproblemer.

  Jernbane, tog, Østfoldbanen
  Foto: Håvard Wien / NRK
 • Fersket tyver som raidet postkasser

  Politiet tok i natt to tyver på fersken i det de var i ferd med å stjele fra postkasser i Mysen sentrum. De var da i besittelse av flere ID-kort som ikke tilhørte dem. Ifølge Smaalenenes Avis er de pågrepne en mann i 30-årene og en kvinne i 40-årene.

  Politiet forteller at de to hadde med seg en tralle som de samlet post i. Dette skal være kjenninger av politiet, som også tidligere er tatt å misbruke andres ID-er.